DONETA PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Advokat Slobodan Beljanski nezakonito doktorirao

Kraj

DONETA PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Advokat Slobodan Beljanski nezakonito doktorirao

Društvo -

Rasplet Ustavni sud potvrdio da je Pravni fakultet osnovano oglasio ništavom odluku Komisije za javnu odbranu doktorske disertacije Slobodana Beljanskog iz 2001. godine

Slučaj nezakonitog doktorata advokata Slobodana Beljanskog dobio je sudski epilog 4. oktobra ove godine, kada je tužba protiv rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu o poništavanju doktorata odbijena. U presudi se navodi da je Pravni fakultet osnovano oglasio ništavom odluku Komisije za javnu odbranu doktorske disertacije Slobodana Beljanskog iz 2001. godine. Citirajući zakon, Upravni sud ističe da se "odluka može oglasiti ništavom u svako doba", bez obzira na rezultat ranijeg postupka, koji je vođen još 2002. godine, kada je obelodanjena nezakonitost doktorata Beljanskog. Sud u presudi odbija sve navode tužioca i izričito navodi da je Pravni fakultet na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje pravilno primenio propise na koje se pozvao, a za svoji odluku dao je dovoljne i na zakonu zasnovane razloge. Upravni sud je presudio da je Beljanski, koji nikada nije stekao zvanje magistra nauka, mogućnost da stekne doktorat imao do 10. 6. 1992. godine. U prilog tome ide i zakon iz 2001. godine, iz vremena kada je doneta odluka o odbrani disertacije, koji je nalagao da doktorska disertacija može da prijavi samo lice koje je prethodno steklo zvanje magistra nauka.

Podsetimo, Slobodan Beljanski je prijavio doktorat 1987. godine, prema tadašnjem pokrajinskom zakonu koji je dozvoljavao da i lice koje nije magistar nauka može direktno da prijavi doktorat. Doktorsku disertaciju je odbranio 2001. godine a da je nikada nije ni prijavio, niti je ispunio uslove da doktorira. Od 2002. godine, kada je otkrivena nezakonitost u vezi s doktoratom Slobodana Beljanskog, bilo je mnogo pokušaja da se ovaj slučaj reši, do čega je došlo tokom 2016. godine, kada je nezakonito stečeni doktorat poništen, a sada je ta odluka postala pravosnažna. Kurir je juče stupio u kontakt sa advokatskom kancelarijom Beljanski, ali je Slobodan bio na sastanku, pa nije mogao da se javi. Do zaključenja broja nismo dobili njegov komentar.

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track