PRAVILNIK O DEČJIM IGRALIŠTIMA OD DANAS NA SNAZI: Evo kako će izgledati, ko će da plati ako se dete povredi, a ko kad se nešto pokvari i ošteti!
Foto: Beoinfo

važi za čitavu srbiju

PRAVILNIK O DEČJIM IGRALIŠTIMA OD DANAS NA SNAZI: Evo kako će izgledati, ko će da plati ako se dete povredi, a ko kad se nešto pokvari i ošteti!

Društvo -

BEOGRAD - Danas je počeo da se primenjuje Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta, a cilj je da se poveća bezbednost mališana dok se igraju na otvorenom.

Zahvaljujući novom propisu Ministarstva privrede, naime, sva igrališta u Srbiji biće u obavezi da se usklade sa evropskim standardima, odnosno standardima definisanim pravilnikom.

Nova igrališta će morati da se grade i uređuju u skladu sa novim pravilima, a postojeća igrališta moraće da im se prilagode. Pravilnikom je predviđeno, između ostalog, da podloga i sprave budu napravljene tako da se prilikom eventualnog pada dece, mogućnost povrede svede na minimum.

Prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran, a to su vlasnik igrališta, najčešće lokalna samouprava.

Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da to učine. Igrališta koja se u tom periodu ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.

Vlasnici, odnosno osiguravajuće kuće, ukoliko vlasnici osiguraju igrališta, snosiće troškove popravke kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru takvih prostora za igru.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, ali je određen period od tri meseca za usaglašavanje. U periodu usaglašavanja su imenovana tela koja će obavljati kontrolu igrališta. Puna primena je krenula danas.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja