VELIČANSTVENA PROSLAVA VEKA OD PRISAJEDINJENJA Vučić: Nikada nikome drugom do Srbiji Vojvodina neće pripadati! Nikada nas niko nije pokorio, neće ni danas! (KURIR TV)
Foto: Kurir TV

Ceremonija na novosadskom Trgu Republike

VELIČANSTVENA PROSLAVA VEKA OD PRISAJEDINJENJA Vučić: Nikada nikome drugom do Srbiji Vojvodina neće pripadati! Nikada nas niko nije pokorio, neće ni danas! (KURIR TV)

Društvo -

NOVI SAD - Ceremonija otkrivanja spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću počela je danas u 11 časova na Trgu Republike u Novom Sadu.

KURIR TV UŽIVO JE PRENOSILA CEREMONIJU SA TRGA REPUBLIKE

Događaju prisustvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je pokrovitelj i počasni predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, a svečanost je otpočela intoniranjem državne himne Bože pravde.

foto: Kurir TV

Na početku ceremonije pozdravljene su visoke zvanice i državni vrh, uz podsećanje da je Srbija u istoriji imala mnogo velikih i prosvećenih vladara, ali da nijedan nije bio toliko omiljen kao kralj Petar Prvi.

Prisutnima se potom obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je citirao da sloboda narodu otvara oči da upozna svoje mane i leči ih, kao i svoje vrline kako bi ih ulagao u delatnosti kojima uvećava svoju snagu i unapređuje delatnosti, podsetivši time na reči velikog kralja Petra.

foto: Kurir TV

"Ponosan je Novi Sad što je dobio svog prvog konjanika, spomenik koji je svedočanstvo velikom vladaru i pobedi u Velikom ratu, ali sa tugom zbog haosa i bezumlja i bezbroj izgubljenih života. Ovo je spomenik i za sve koji su branili svoju zemlju u Prvom svetskom ratu kako bismo mi danas mogli da uživamo u slobodi", podvukao je Vučević uz tradicionalni pozdrav "Živela Srbija".

Za govornicu je zatim stao glumac Lazar Ristovski koji je interpretirao jedan od čuvenih govora kralja Petra Prvog, praćen orkestrom garde Vojske Srbije.

foto: Printscreen Kurir Tv

"Vojsko moja, vi ste pobedili na Ceru i Kolubari, a morate da se povlačite, sam Bog će znati zašto je to dobro. Zakleli ste se kralju i otadžbini da ćete se boriti do poslednje kapi krvi. Ja vam tu zakletvu opraštam, a da li će vam otadžbina oprostiti, to morate sa njiom da vidite. Ja, stari kralj, idem sa vama, da oslobodimo Srbiju i Kosovo. A ako ne živi, mrtvi ćemo ih progoniti do sudnjeg dana", reči su velikog kralja koje se i danas pamte i sa ponosom citiraju.

Reč je u nastavku pripala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji se zahvalio prisutnima koji su po kiši došli u centar Novog Sada na proslavu veka od prisajedinjenja.

foto: Printscreen Kurir Tv

"Nikada nikome drugom do Srbiji Vojvodina neće pripadati! Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ali znamo da Srbiju nikada niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju. Hvala vam na odlućnosti da budete danas uz svoju državu i svoj narod, jer od Srbije nemamo ništa preče. Dobrodošao kući, veliki kralju! Najviše uz njega ide ona sveta reč - sloboda. Baš je ona kamen temeljac moderne srpske države, nju danas dobro razumemo i naša je šansa za život koju nemamo pravo da izgubimo. Zato ti danas poručujemo da ćemo se boriti i svojim trudom promeniti lice Srbije. Borićemo se za svaki novi put, fabriku, znanje i veštine, znajući da nastavljamo zlatnu i svetu nit koju si nam ostavio i koju su tebi ostavili oni koji su se borili pre", poručio je predsednik Vučić.

foto: Printscreen Kurir Tv

On je dodao da Srbiju neće niko naterati da se odrekne onoga što je njena duša i entitet, istakavši da će sa ponosom blistati svaki naš grad, varošica ili selo.

foto: Printscreen Kurir Tv

"Danas i ovde pred svima se usuđujem da kažem da sanjam i borim se za dan kada će svi ljudi Srbije disati i živeti slobodno, ma gde živeli. Hvala tebi, naš kralju oslobodioče, za slobodu da stvaramo, radimo i živimo. Baš takvu slobodu želimo i nikome je ne damo, slobodnu zemlju slobodnih ljudi, zemlju reči, principa i naroda koji pobeđuje. Spomenik koji danas otkrivamo podigla su tvoja dela, mi smo se samo konačno setili, da nam zanavek ostane da ništa važnije ni preče od Srbije nemamo. Vojvodina je Srbija, Srbija je Vojvodina", zaključio je šef srpske države.

foto: Printscreen Kurir Tv

Predsednik Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potom su, praćeni zvucima pesme "Vostani Serbije" i aplauzom okupljenih građana, otkrili impozantni spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Printscreen/Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track