SRPSKE PORODILJE U STRAHU: Broj porođaja u bolnici u Severnoj Mitrovici opao za polovinu u poslednjih 7 dana! Za porođaj je potreban mir, a one strahuju
Foto: Shutterstock

Sve ovo što se dešava utiče na opredeljenje žena

SRPSKE PORODILJE U STRAHU: Broj porođaja u bolnici u Severnoj Mitrovici opao za polovinu u poslednjih 7 dana! Za porođaj je potreban mir, a one strahuju

Društvo -

KOSOVSKA MITROVICA - Za poslednjih sedam dana, od početka novih pritisaka na Srbe na severu Kosova, zaustavljanja prometa robe i lekova na administrativnoj liniji, upada ROSU i hapšenja Srba, u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, obavljeno je samo devet porođaja, odnosno upola manje, nego što je u ovoj zdravstvenoj ustanovi uobičajeno.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Od ovih devet porođaja čak šest urađeno je carskim rezom. Tri porodilje su zbog visokorizičnih trudnoća poslate u druge kliničke centre. Broj porođaja je, primetili smo, manji nego pre svih ovih dešavanja. Brojevi govore da je broj porođaja u periodu o kome pričamo opao za 50 posto u odnosu na period pre ovih događaja - rekao je danas dr Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

-Očigledno je da su pretnje Haradinaja, akcentovane američki i britanski, učinile svoje, izazvale strah. Čudi nas samo da nema rekacije ni jedne humanitarne organizacije povodom ove situacije, nestašice, kiseonika, lekova, sanitetskog materijala, blokade u snabdevanju, nema reakcije Lekara bez granice, zdravstvenih organizacija, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta - pita dr Ivanović.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Za porođaj potreban je mir, svi porođaji su rizični, neki su visokorizični, ali, najvažnije, potreban je mir, stabilnost, potrebno je to obaviti bez straha, bez napetosti, u miru. Sve ovo što se dešava utiče na opredeljenje žena.

foto: Dado Đilas

Lekari su ovde, imamo za sada sve što je potrebno za porođaje, da se izvrše na najsigurniji način, ali, ove pretnje ukidanjem hrane, ukidanjem prava na život, na lekove, ostavljaju tragove, sve ovo bilo je ciljano isprogramirano, i, očigledno je da ima straha kaže Ivanović.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Po ovom broju porođaja, očigledno je da žene odlaze ka Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu - zaključuje dr Ivanović.

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track