ne ide se ni u školu, ni na posao, pa još ako se spoji sa vikendom...

ZNATE LI ŠTA SMO SLAVILI NA DANAŠNJI DAN KAD SMO BILI DECA: Bilo je neradno, svečano, a na stolu torta i pečenje! (ANKETA)

Društvo -

BEOGRAD - Na televiziji Tito, na radiju Hej Sloveni, a kod kuće svečano kao za Novu godinu - na stolu meze, čajna, pečenje i torta i naravno neradno!

foto: Youtube Printscreen

U zemlji koje odavno više nema - Jugoslaviji ovaj praznik bio je među omiljenima. Padao je baš u vreme svinjokolja pa je trpeza bila puna mesnih đakonija, a ako napolju padne i sneg, đacima nije bilo veće sreće. Srećniji su bili jedno prvačići koji su dobijali pionirske marame dan-dva uoči praznika.

Tako se slavio i tako se praznovao 29. novembar - Dan republike, u zemlji koja više ne postoji, a u to vreme bio je baš veliki praznik...

Slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice - novembra 2002.

Taj datum je ušao u istoriju 29. novembra 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

Na taj dan Josip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, proglašen je za maršala Jugoslavije.

Pionirska zakletva

Danas, kada postajem pionir,

dajem časnu pionirsku reč

da ću marljivo učiti i raditi,

poštovati roditelje i starije,

i biti veran i iskren drug,

koji drži datu reč.

Da ću voleti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju,

da ću razvijati bratstvo i jedinstvo

i ideje za koje se borio drug Tito;

da ću ceniti sve ljude sveta

koji žele slobodu i mir!

Poslednji put ovaj praznik obeležen je u Srbiji 2001, jer ga je Skupština ukinula tek sredinom novembra sledeće godine.

(Kurir.rs/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track