MINISTAR KULTURE O GUSLAMA: Unesko prepoznao deo našeg dubokog kulturnog nasleđa
Foto: Zorana Jevtić

vladan vukosavljević zadovoljan

MINISTAR KULTURE O GUSLAMA: Unesko prepoznao deo našeg dubokog kulturnog nasleđa

Društvo -

PEKING - Pevanje uz gusle, deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da je to dokaz da je jedan od bitnih delova dubokog srpskog kulturnog jezgra prepoznat od strane Uneska.

"Naša tradicija i običaji postaju deo svetskog kulturnog nasleđa i to jeste i u simboličkom i u faktičnom smislu veoma važna stvar", izjavio je Vukosavljević Tanjugu nakon svečanosti otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu koja je i započeta nastupom guslara Raše Vučinića.

foto: Youtube Printscreen

Pevanje uz gusle je, naglašava ministar, deo našeg nacionalnog i kulturnog identiteta dugog trajanja.

"Srpska kultura je slojevita što je posledica preplitanja različitih kulturnih krugova, ali je, s druge strane, i samosvojna, autentična, autohtona. Nema sasvim autonomne kulture. Priča o kulturi je priča o kulturnim prenosima i razmenama koje dugo traju. Srpska kultura je kao i sve druge kulture prvo morala da prima zračenja sa strane, da bi ta zračenja mogla da prenosi dalje.

Kulture utiču jedna na drugu, obogaćuju se, oplemenjuju i menjaju i kulturno nasleđe čini temelj i današnje savremene kulture", naglasio je Vukosavljević.

Ministar je rekao da je odnos prema kulturnom nasleđu Srbije dobar, ali da postoje brojne potrebe kada je reč o konzervaciji, rekonstrukciji, predstavljanju i digitalizaciji.

Odluku o upisu guslanja doneo je danas Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 13. redovnom zasedanju koje se održava na Mauricijusu.

Ministarstvo kulture i informisanja je 2016. godine preporučilo nadležnoj stručnoj komisiji nominovanje guslanja na Uneskovu listu.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu u saradnji s Muzikološkim institutom SANU i uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, pojedinaca, lokalnih samouprava, institucija, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Prethodno su na Uneskovu listu upisani slava i kolo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track