SEVERNI POL TOPLIJI OD SRBIJE?! Tamo je +10, a kod nas sinoć MINUS 12! U utorak NOVI ŠOK, temperatura skače na +15!
Foto: Profimedia

klimatsko ludilo

SEVERNI POL TOPLIJI OD SRBIJE?! Tamo je +10, a kod nas sinoć MINUS 12! U utorak NOVI ŠOK, temperatura skače na +15!

Društvo -

BEOGRAD - Srbija i Grčka sinoć su bile hladnije od Severnog pola i predela oko njega!

Laponija i Skandinavija, gde se prirodno očekuje da u ovo doba godine caruju debeli minusi, sneg i led, bile su toplije od Srbije i okoline, a jug Grčke bio je hladniji od severa Skandinavije.

foto: Profimedia

Na Severnom polu bilo je neverovatnih 10 stepeni u plusu, dok su se Srbija i okolina ledile na -12 stepeni Celzijusovih.

Kako meteorolozi objašnjavaju, za ovo potpuno "klimatasko ludilo" kriva je ledena vazdušna masa iz Sibira.

Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weataher2Umbrellla", kaže za list da je prethodne večeri i noći bilo toplije na severu Skandinavije nego na jugu Grčke.

- Takođe, znatno je bilo toplije u Laponiji i iznad arktičkog kruga nego u Srbiji i na našem području. Ledena vazdušna masa iz Sibira, a pod uticajem veoma snažnog anticiklona, prodrla je preko istočne Evrope, Panonske nizije, oblasti Karpata i našeg područja sve do južnih predela Balkana, odnosno do severnih predela Grčke i do obalnog područja Crnog mora, pa sve do bugarsko-turske granice i dalje do juga - objašnjava Đurić.

foto: Profimedia

Kako on dodaje, istovremeno, snažan ciklon uslovio je priliv veoma tople vazdušne mase sa Atlantika i jugozapada Evrope sve do zapadnih i severnih predela Skandinavije.

Nedelja sunčana i toplija

U Srbiji se sutra očekuje pretažno sunčano i toplije, s najnižim temperaturama od minus pet do minus tri, a najvišim od četiri do 10 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS). Slično vreme očekuje se i u Beogradu, najniža temperatura minus tri, najviša šest stepeni.

Narednih dana toplije, dnevna temperatura u osetnom porastu , u većini mesta oko i iznad 10 stepeni U ponedeljak tokom dana postepeno povećanje oblačnosti, pre podne ponegde slaba kiša na severu, a krajem dana i tokom noći i u zapadnim i jugozapadnim krajevima. U utorak oblačno, mestimično s kišom, posle podne prestanak padavina. U sredu razvedravanje, a zatim do kraja perioda umereno i potpuno oblačno, u četvrtak samo ponegde, a u subotu u većem delu zemlje s kišom.

- Temperature su prelazile 10 stepeni Celzijusovih. Tako je gradu Murmansku, na primer, koji je od Beograda udaljen 3.500 kilometra, a nalazi se u krajnjem delu severozapadne Rusije, na obali Barencevog mora i zalazi iznad polarnog kruga, izmereno 4 stepena, a u Beograd -6, a bilo je - 12 u nekim delovima, a u Rumuniji još niža temepratura - kaže on.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Međutim, ono što i nama ovde sada sledi, to je da posle ovako hladnih dana u Srbiji stiže temperaturni preokret.

Kako prognoziraju meteorolozi, neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine očekuje se tokom sledeće nedelje, a najtopliji dan biće utorak, za kada je u Srbiji maksimalna dnevna temperatura prognozirana na čak 15 stepeni Celzijusovih.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja