POSLE FAKULTETA NEMA VIŠE SEDENJA: Država osmislila program za mlade pripravnike, imaće posao i uplaćene doprinose
Foto: AP/Ilustracija

budžet težak 4 milijarde dinara

POSLE FAKULTETA NEMA VIŠE SEDENJA: Država osmislila program za mlade pripravnike, imaće posao i uplaćene doprinose

Društvo -

BEOGRAD - Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje u 2019. godini biće "težak" četiri milijarde dinara, a za oko 350 miliona dinara biće veći od ovogodišnjeg budžeta jer od iduće godine država planira da uvede nove programe, a jedan od njih biće namenjen pripravnicima.

"Ideja je da ublažimo odlazak mladih iz zemlje, da ih zadržimo da bi odmah nakon završetka obrazovanja počeli da rade", kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, prenosi Politika.

Program pripravnika, navodi Martinović, podrazumevaće obavezu njihovog zapošljavanja i uplatu poreza i doprinosa za njihov rad kod poslodavca, za razliku od programa stručne prakse gde svaki kandidat ima na raspolaganju 18.000 dinara.

foto: Beta/Emil Vaš

"Broj pripravnika utvrdiće se Nacionalnim akcionim planom za 2019. koji vlada treba da usvoji do kraja godine", ističe Martinović i dodaje da je namera NSZ da se u narednoj godini, osm uvođenja novih, u postojećim programima podrške zapošljavanju povećaju i pojedinačni iznosi davanja po nezaposlenom.

Matinović kaže i da se u poslednjih godinu dana broj nezaposlenih na evidenciji smanjio za 11,1 odsto, što znaci da je sada oko 50.000 građana manje na birou rada nego u istom periodu u 2017. godini.

Prv čovek NSZ-a očekuje da će se Srbija približiti evropskom proseku kad je reč o stopi nezaposlenosti, i da će sa sadašnjih 11,3 odsto na kraju trećeg kvaratala, stopa nezaposlenosti ubuduće postati jednocifrena.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track