ZA VOZAČE JE OVO NA PUTU OPASNIJE I OD POLEDICE: Ako proklizate zbog mokrog lišća, dobićete odštetu, ali ne u OVA 2 SLUČAJA
Foto: AP/Ilustracija

Put kočenja skoro 27 metara

ZA VOZAČE JE OVO NA PUTU OPASNIJE I OD POLEDICE: Ako proklizate zbog mokrog lišća, dobićete odštetu, ali ne u OVA 2 SLUČAJA

Društvo -

BEOGRAD - U većini krajeva Srbije ne prvi put ove godine, kalendar kaže da zima još nije počela. Uobičajene jesenje prilike s kraja novembra vozače su izložile još jednom riziku.

Velike količine opalog lišća, nakvašenog sezonskim sipećim kišama, opasne su koliko i sneg! Čest su uzrok saobraćajnih nesreća, zbog čega se nametnulo i pitanje odgovornosti u saobraćaju, piše Srbijadanas.

foto: EPA/Ilustracija

Kolika je opasnost za vozače ilustruje podatak o tome da put kočenja pri brzini od 50 km/h po vlažnom lišću iznosi oko 27 metara, dok je kočenje na vlažnom kolovozu gotovo tri puta kraće - nešto više od 11 metara.

Prema propisima, putari su dužni da otklone sve potencijalne uzroke nesreće, pa i lišće. Ukoliko to ne učine, a dokaže se da je do udesa došlo upravo zbog lišća na putu, dužni su da nadoknade štetu.

Da bi se odšteta izdejstvovala, neophodno je pozvati policiju, čiji će zapisnik sa uviđaja poslužiti kao dokaz. U slučaju da se odšteta ne isplati dobrovoljno, preostaje mogućnost podizanja tužbe.

foto: AP/Ilustracija

Ipak, postoji i začkoljica. Zakon nalaže da vozač prilagodi brzinu uslovima saobraćaja, stanju na putu i vremenskim uslovima, zbog čega se vozač teško može opravdavati time da lišće nije uočio.

Takođe, u slučaju da se udes dogodi noću, zbog smanjene vidljivosti vozač je dužan da dodatno smanji brzinu i bude još oprezniji. Zbog te dve stvari, procenjuje se da bi sud podelio odgovornost - i na vozača i na putare.

(Kurir.rs/Srbijadanas/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track