Najnovije vesti

ANA BRNABIĆ: Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza u Srbiji!
Foto: Dragana Udovičić

najava premijerke srbije

ANA BRNABIĆ: Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza u Srbiji!

Društvo

Od 2019. u Srbiji će biti omogućeno elektronsko plaćenje poreza na imovinu, kao i vaučeri za sezonske radnike, odnosno njihova elektronska prijava.

"Od 1. januara počinje da radi jedinstvena baza lokalnih poreskih administracija, tako da će gradjani preko interneta moći da pristupe bazi podataka, da pogledaju svoje dugovanje za porez na imovinu i da ga elektronski plate", rekla je premijerka Ana Brnabić novinarima.

Kako je dodala, od 8. januara prvi put u Srbiji počinje da važi i sistem vačera za sezonske radnike i to najpre za one u poljoprivredi.

Brnabić je kazala da će sezonski radnici u poljoprivredi na taj način imati socijalno i zdravstveno osiguranje, "kao u svakoj civilizovanoj zemlji", što do sada nije bio slučaj.

"Taj sistem vaučera će se proširiti i na sezonske radnike u građevinarstvu, turizmu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, do kraja ove godine lokalne samouprave u saradnji sa MUP-om, treba da završe posao prenosa podataka o državljanstvu u elektronski oblik, tako da će gradjani moći da dobiju izvod iz knjige državljana bez obzira gde gde žive i rade.

Brnabić je istakla da će 2019. biti završen i Adresni registar, jer je Republički geodetski zavod završio svoj deo posla i evidentirao 66.480 novih ulica koje do sada nisu bile registrovane, odnosno nisu imale ime, a kuće su bile bez brojeva.

"To će biti osnova za dalji rad na Centralnom registru građana. Zakon o Centralnom registru gradjana je završen, kao i javna rasprava o njemu i očekujemo da se uskoro nadje kao predlog na Vladi Srbije, a onda će biti upućen u Skupštinu", navela je premijerka.

Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...