JOVAN JE NAĐEN NA PRAGU CRKVE: Dečak zbog čije je sudbine plakala Srbija ide u hraniteljsku porodicu!
Foto: Privatna Arhiva

težak usud!

JOVAN JE NAĐEN NA PRAGU CRKVE: Dečak zbog čije je sudbine plakala Srbija ide u hraniteljsku porodicu!

Društvo -

Dečak čiji je usud potresao Srbiju je lep, jak i nasmejan, 9. decembra će napuniti dva meseca pa već sada radoznalo pogledom prati medicinare, pruža rukice lekarima i sestrama koji o njemu brinu od kad se rodio. Već iduće nedelje, mali Jovan Gavrilović, beba koju je majka nekoliko časova posle porođaja ostavila na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini, dobiće privremeni dom, u jednoj hraniteljskoj porodici.

- Od trenutka kada je beba pronađena na pragu crkve, sve do sada, Jovan je boravio kod nas u užičkoj Opštoj bolnici, prvo na neonatologiji, a zatim na Dečjem odeljenju. Na sreću, nekoliko časova boravka na hladnom vazduhu odmah po rođenju, nisu ostavili nikakvog traga na ovom mališanu – objašnjava Danijela Vasiljević, portparol ovdašnjeg Zdravstvenog centra – Jovan je mnogo je lep dečak, napredovao je za 1.6 kilograma. Kočoperan je i vidi se da je rođen da preživi. On je pravi borac Zlatiborac.

Da će Jovan naredne nedelje dobiti privremeni dom, potvrđeno je i u Centru za socijalni rad u Čajetini.

- Jovan će od iduće nedelje biti smešten u jednu hraniteljsku porodicu. Tu će boraviti privremeno, do usvajanja. Odabir nove porodice u kojoj će po usvajanju Jovan boraviti trajno, složena je procedura: ona mora da zadovolji brojne kriterijume i obradu Centra za socijalni rad. Porodica zatim biva uvrštena na jedinstvenu listu koja se formira na republičkom nivou. Na kraju, Jovan će postati deo porodice koja na toj listi bude prva – objasnio je Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

Podsetimo, beba stara svega nekoliko časova pronađena 9. oktobra u zoru, umotana u plahte, na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini. Odmah je zbrinuta u užičkoj Opštoj bolnici, a nedugo zatim, dečak je upisan u matične knjige pod imenom Jovan Gavrilović. Ime je dobio po Svetom Jovanu Bogoslovu, svecu koga SPC slavi upravo 9. oktobra, a prezime po imenu hrama ispred koga je pronađen.

Kada se za čudan usud ovog mališana saznalo, više od stotinu porodica se javilo da dečaka usvoje. Međutim, Jovan će postati deo porodice sa jedinsvene republičke liste potencijalnih usvojitelja i to posle privremenog boravka u hraniteljskoj porodici.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track