MINISTAR NAJAVIO: Uskoro sir i "fijat" bez carine u Rusiju
Foto: Beta Milan Obradović

Sporazum Ljajić o Evroazijskoj uniji

MINISTAR NAJAVIO: Uskoro sir i "fijat" bez carine u Rusiju

Društvo -

Ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je za Kurir da je u toku finalizacija teksta sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i pet država Evroazijske ekonomske unije (EEU), a koji bi trebalo da bude potpisan u januaru 2019. tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Ljajić ističe da je sa članicama EEU - Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom usaglašen najveći deo teksta, ali da još nije konačno odlučeno o zahtevu Srbije da na tržište EEU bez carina plasira šećer, vino, sireve, automobile i živinsko meso.

- Nije realno da baš sve to bude uključeno u sporazum. Završna runda razgovara biće u januaru, neposredno pred Putinovu posetu Srbiji - rekao je ministar.

On podseća da Srbija sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom već ima sporazume o slobodnoj trgovini, koji podrazumevaju da se 99 odsto srpske robe izvozi bez carina.

- Sporazumom će se to proširiti na Kirgistan i Jermeniju, što će srpskoj privredi otvoriti tržište od 180 miliona stanovnika - zaključio je Ljajić.

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track