Najnovije vesti

NAJLUĐA NOĆ SE BLIŽI, MI ĆEMO VAM POMOĆI DA ODABERETE NAJBOLJI PROVOD: Na trgovima najzabavnije, u inostranstvu papreno
Foto: Beta

Gde za doček Nove godine

NAJLUĐA NOĆ SE BLIŽI, MI ĆEMO VAM POMOĆI DA ODABERETE NAJBOLJI PROVOD: Na trgovima najzabavnije, u inostranstvu papreno

Društvo

Najbogatiji građani idu na egzotične destinacije, srednja klasa na večere u restorane, omladina na koncerte na gradskim trgovima, a oni s najplićim džepom dočekaće 2019. kod kuće gledajući televiziju

Pitanje "Gde ćeš za doček Nove godine?" sve se češće može čuti među građanima, pa je Kurir istražio gde se sve i po kojim cenama može dočekati 2019. godina.

I ove godine lokalne vlasti širom Srbije organizuju doček na gradskim trgovima, gde će građane besplatno zabavljati rok, pop i folk muzičke zvezde, što će iskoristiti mlađa populacija, građani sa najplićim džepom, kao i mnogobrojni gosti iz inostranstva. Oni koji se odluče da najluđu noć proslave u toplom uz piće i dobru klopu u nekom od barova, restorana i hotela, moraće da izdvoje od 10 do 110 evra po osobi, što zavisi od toga da li plaćaju samo ulaznicu ili je u doček uključena svečana večera i neograničena konzumacija pića. Najsiromašniji sugrađani 31. decembra će ostati kod kuće i uz televiziju i sačekati da otkuca 12 sati.

Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera Hores, ističe da će i ove godine u Srbiji Novu godinu dočekati najviše stranih gostiju iz bivših republika SFRJ, Bugarske, Turske i Grčke. - Cene dočeka su iste kao i prošle godine i već je popunjeno više od 80 odsto smeštajnih kapaciteta u hotelima. Najviše gostiju doći će iz Slovenije, Hrvatske i BiH, a biće dosta i Bugara, Turaka i Grka. Gosti najčešće ostaju tri dana, ali ove godine, pošto program u Beogradu traje do kraja januara, verujemo da će neki od njih i produžiti boravak. Očekujemo da će Novu godinu u Srbiji dočekati između 12.000 i 15.000 stranih turista, koji u proseku troše od 90 do 130 evra dnevno - kaže Genov.

foto: Media Centar

Ljubitelji planina skoro da su popunili sve smeštajne kapacitete na Kopaoniku i Zlatiboru, a manji broj onih s najdubljim džepom odlučio se da Novu godinu dočeka u popularnim skijalištima u inostranstvu.

Aleksandar Seničić, direktor Asocijacije turističkih agencija (JUTA), ističe da su, što se inostranstva tiče, i za ovu Novu godinu najtraženiji autobuski aranžmani za evropske gradove u komšiluku. - Aranžmani za Budimpeštu, Beč, Prag, Berlin, Solun i Atinu koštaju od 50 sa jednim noćenjem pa do 250 evra za pet noćenja. Ovi aranžmani ne uključuju doček u hotelima, već samo na gradskim trgovima, ali je moguća doplata. Veliki broj se odlučuje da putuje i avionom uglavnom u Rim, Madrid, Lisabon, London i Pariz, i takvi aranžmani koštaju od 270 do 600 evra zavisno da li je aranžman sa tri ili sa pet noćenja. Neki aranžmani uključuju i kružne ture.

Veliko interesovanje vlada i za zimske centre u Bugarskoj, gde se može boraviti nedelju dana za 250 evra bez ski-pasa, a slična cena je i za Jahorinu. Najplatežniji na skijanje idu u Austriju, Francusku, Švajcarsku i Nemačku. To su ski-centri vrhunskog kvaliteta, što može da košta od 550 do nekoliko hiljada evra za sedam dana i šest noćenja - objašnjava Seničić.

foto: Marina Lopičić

Oni koji najviše vole da za Novu godinu pobegnu od zime i odu u neke toplije krajeve najčešće se odlučuju za egzotične destinacije. - Na egzotične destinacije ide nekoliko stotina ljudi, i to su uglavnom individualni putnici. Zavisno do broja dana i hotela, Tajland košta od 860 evra pa naviše, a najčešće su to aranžmani od 10 dana, osam noćenja, dok se jedan dan i jedna noć provedu u avionu. Abu Dabi i Dubai za sedam noćenja koštaju 600 evra pa naviše. Najekskluzivnije destinacije Sejšeli, Maldivi, Zanzibar koštaju od 1.600 evra pa naviše i organizuju se na desetak dana - kaže Seničić.

TABELA Cenovnik dočeka u Srbiji

Mesto Cena Beograd 30-100 evra Novi Sad 10-110 evra Subotica 3.900-7.200 dinara Niš 3.000-7.000 dinara Kragujevac 1.500-4.000 dinara Čačak 1.500-4.200 dinara Loznica 600-4.500 dinara Kopaonik 150 evra pa naviše Zlatibor 30 evra do 12.000 dinara

Doček u inostranstvu Destinacija Cena

Evropski gradovi, autobusom (Budimpešta, Beč, Prag, Berlin, Solun, Atina) 50 evra (jedno noćenje) - 250 evra (pet noćenja) Evropski gradovi avionom (Pariz, Rim, Madrid, Lisabon, London) 270-600 evra (tri ili pet noćenja) Bugarska, zimski centri 250 evra (sedam dana bez ski-pasa) Jahorina 250 evra (za hotele sa tri zvezdice) Zimski centri u Evropi (Austrija, Švajcarska, Nemačka, Francuska) 550 - nekoliko hiljada evra (šest noćenja) Tajland 860 evra pa naviše (osam noćenja) Abu Dabi i Dubai 600 evra pa naviše (sedam noćenja) Sejšeli, Maldivi i Zanzibar 1.600 evra pa naviše (10 dana)

Kod kuće Penzioneri uz televizor

Većina najstarijih sugrađana i ove godine će Novu godinu dočekati kod kuće. Vasilije Belobrković iz beogradskog Saveza penzionera Srbije ističe da penzioneri nemaju novca da idu na doček po restoranima. - Penzioneri tokom decembra imaju okupljanja u salama po opštinama i mesnim zajednicama, gde dobiju prostor besplatno. Tu popiju po jedno piće, nazdrave za srećnu Novu godinu, malo se druže i raziđu. Jela tu nema. Ako neka opštinska udruženja uspeju da nađu sponzore da im malo pomognu, onda se oni okupe, neko im da piće, neko donese svoju hranu, neko salatu, neko tortu i tako se druže. Mi iz gradske organizacije penzionera pozivamo naše članove dođu u našu zgradu 20. decembra da im podelimo kalendare i porazgovaramo kako da unapredimo naš fond solidarnosti, koji se klima. Nadam se da ću imati bar za po četiri ćevapa.

foto: Shutterstock

Prognoza

Za doček nema velikog mraza

Dugoročne prognoze nisu pouzdane, pa meteorolozi ne žele da govore kakvo će vreme biti za doček Nove godine. Ipak, sudeći prema atmosferskim prilikama, u najluđoj noći neće biti velikog mraza. - Nema na vidiku nekog jakog zimskog zahlađenja. Temperatura će biti umerena, oko nule, što je idealno za doček na trgovima. Novogodišnje noći nisu često snežne. Na 10 godina, u proseku, budu dve do tri snežne. Može da se desi da nekoliko dana ranije padne sneg i da se održi do nove godine. Prava zima nas očekuje tek u januaru, posle Božića, i u februaru - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Za svakog ponešto U Beogradu doček traje dva meseca

Beograđani i gosti prestonice i ove godine će imati široku mogućnost izbora, a ono što je drugačije od ranijih godine jeste to što će proslava dočeka 2019. u okviru manifestacije Beogradska zima trajati do 31. januara. Program dočeka na platou ispred Doma Narodne skupštine počinje 30. decembra, kada će nastupiti bendovi Rudimental, SARS i Stereo MC's. U najluđoj noći okupljene će zabavljati Saša Kovačević, Haris Džinović, Bajaga i Instruktori i Big bend Dejana Petrovića. Repriza Nove godine, 1. januara, rezervisana je za koncerte klasične muzike i nastup repera Raste. Za ljubitelje klubova, kafana i restorana beogradski ugostitelji organizuju doček, za koje je, zavisno od toga da li obuhvataju samo ulaznicu za klubove bez pića ili i piće i svečanu večeru, potrebno izdvojiti od 30 do 100 evra po osobi. U hotelima nema organizovanog dočeka, dok u restoranima sa švedskim stolom doček košta od 60 evra pa naviše.

foto: Beta

Trg slobode Novosađane zabavlja Nele Karajlić

Novosađani koji odluče da Novu godinu dočekaju na Trgu slobode đuskaće uz muziku Neleta Karajlića, Manjifika i di-džej dvojca iz Moskve Filatov & Karas. Oni koji Novu godinu žele da dočekaju van kuće, ali u toplom, mogu da izaberu jedan od mnoštva klubova, kafana, restorana, pabova ili hotela. Cene su raznolike, pa se kreću od najmanje 10 do 20 evra za ulaznice u klubove bez pića i hrane, pa do 110 evra za svečane večere u hotelima. U restoranima koji organizuju doček sa svečanom večerom i muzikom u 2019. godinu se može uploviti sa izdvojenih 30 do 70 evra. Raspon cena za doček u hotelima kreće se od 60 do 110 evra. Ljubitelji splavova na nekom od restorana na vodi uz neograničeno piće Novu godinu mogu dočekati po ceni od 30 do 40 evra. S. S.

foto: Damir Dervišagić

Subotičani u neizvesnosti Još se ne zna ko peva na trgu

U Subotici još uvek nije doneta odluka ko će nastupiti na subotičkom Gradskom trgu za doček Nove godine, ali su u većini restorana i kafića cene dočeka već istaknute. Doček Nove godine, zavisno od vrste usluge i stepena luksuznosti ugostiteljskih objekata i hotela, košta između 3.900 dinara i 7.200 dinara. Na Paliću su organizovani i višednevni aranžmani od 30. decembra do 2. januara, koji koštaju od 20.507 pa do 23.507 dinara. Doček Nove godine sa neograničenim konzumiranjem jela i pića i uz tamburaške orkestre organizuju i pojedine vile po ceni od 4.500 do 7.000 dinara, dok se repriza može obezbediti i za 3.900 dinara. Da li će se ulaz u kafiće naplaćivati, još uvek nije poznato. N. H.

foto: Shutterstock

Navala u kafane Doček u Nišu do 7.000 dinara

Najviše Nišlija Novu godinu će dočekati na Trgu kralja Milana. Organizator Niški kulturni centar još uvek nije objavio imena umetnika koji će zabavljati Nišlije, ali sve se više govori po gradu da će to biti grupa Leksington i popularni pevač Željko Vasić. Doček Nove godine u niškim kafanama košta od 4.000 do 7.000 dinara. U nekim kafićima i klubovima se cena kreće od 3.000 do 5.000, mada su se mnogi odlučili da otvore svoja vrata "slobodno" te noći. Očekuje se velika poseta gostiju iz Bugarske, od kojih su mnogi preko agencija zakupili još u julu ove godine slobodna mesta u nekim niškim restoranima. Oni će popuniti skoro sve hotele u kojima sama cena dočeka košta oko 60 evra. M. S.

Lozničani neguju tradiciju Bez organizovanog dočeka u gradu

Lozničani 10 godina zaredom nisu imali organizovan zajednički novogodišnji doček, pa ih, po svemu sudeći, i ove očekuje da se sami snađu gde će za najluđu noć. Ugostitelji su početkom meseca objavili ponude, a ono što je zajedničko gotovo svima jeste da nude "piće u neograničenim količinama", a negde po istom principu i roštilj. Zasad je najpovoljnija ponuda doček za "šankom sa stolicama" po ceni od 600 dinara, kafić gde je cena hiljadu dinara i nekoliko mesta za koja treba izdvojiti još 500 dinara više. Uglavnom za većinu restorana treba dati između 2.600 do 4.500 dinara. Lozničani će posle više godina novogodišnju noć najverovatnije moći da dočekaju u obnovljenom Kur-salonu, čije se otvaranje očekuje narednih dana. Karte nisu puštene u prodaju, ali se nagađa da će tu doček vredeti oko 7.000 dinara. T. I.

Većaju šta je činiti U Kragujevcu se nadaju vatrometu

Skupština grada Kragujevca ove godine neće organizovati doček na gradskim trgovima. Iz gradske kuće nije saopšteno ni da li će biti tradicionalnog vatrometa u ponoć. Sa druge strane, i ponuda u ugostiteljskim objektima je skromnija nego prethodnih godina. Cene se kreću od 1.500 do 4.000 dinara, dok neki standardni meni košta oko 2.500 dinara. Inače, i sama muzička ponuda za zvezdama sa estrade je skromna i uglavnom nastupaju lokalni muzičari i bendovi. Zanimljivo je da kultni šumadijski restoran "Biblioteka kod Milutina" ne organizuje doček. - Mi tog dana radimo normalno do nekog vremena, a posle sa osobljem idemo u provod - kaže Ljubinka Rašković, vlasnica restorana. D. A.

foto: Shutterstock
Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol Ju grupa u gradu na Moravi

Tokom novogodišnje noći Čačane će na Gradskom trgu zabavljati Ju grupa, na koncertu koji tradicionalno organizuje čačanski Dom kulture. Za one koji će Novu godinu dočekati u nekom od restorana ili kafića, ugostitelji u gradu na Moravi nisu menjali cenovnik u odnosu na lane. U kafićima doček uz neograničeno konzumiranje pića bez hrane košta od 1.500 do 1.800 dinara, dok je u restoranima ta cena dvostruko veća i kreće se oko 35 evra po osobi. U cenu novogodišnjeg dočeka su uključeni svečana večera i piće. D. Č.

foto: Dragana Udovičić

Zlatibor u najluđoj noći Dragana Mirković na planini

Iako dugoročna vremenska prognoza ne obećava veće snežne padavine, ko se odluči da 2019. dočeka na Zlatiboru moći će da uživa u jelu, piću i muzici na više mesta na ovoj planini. - Na Kraljevom trgu na Zlatiboru 30. decembra nastupaju Neverne bebe, a za doček Dragana Mirković. Slobodnih mesta ima u svim vidovima smeštaja, ali je potrebno na vreme izvršiti rezervacije jer je interesovanje jako veliko - kaže za Kurir Jovan Pavlović iz TOS Zlatibor. Ko se odluči da najluđu noć provede u nekom od hotela na Zlatiboru, za to će morati da izdvoji najmanje 30 evra za hladno predjelo i piće dobrodošlice. U hotelima koji za doček pripremaju švedski sto cene se kreću između 50 i 70 evra, dok je za doček u hotelima sa svečanom večerom i muzičkim programom potrebno izdvojiti od 70 evra pa do 12.000 dinara.

foto: Damir Dervišagić

Već rasprodato Doček na Kopu od 150 evra pa naviše

Na najpopularnijoj srpskoj planini svi smeštajni kapaciteti za Novu godinu već su rasprodati. Oni koji su izabrali da na Kopaoniku dočekaju 2019. moraće da iskeširaju najmanje 150 evra po osobi, a za VIP zone i mnogo više. - Za tu priliku uveliko se priprema velika dvorana hotela "Grand", koja će primiti više stotina gostiju, a u najluđoj noći nastupiće Šaban Šaulić, dok će 1. januara pevati Marija Šerifović, obe večeri uz orkestar Aleksandra Sofronijevića. Doček se bukira uveliko, a cene se kreću od 150 evra pa naviše - kaže Svetlana Kostić iz "MK mauntin rizort".

foto: Shutterstock

Batko, bre Bugari Prolom Banju zakupili pre godinu dana

I srpske banje, pre svega Vrnjačka Banja, Vrdnik, Kanjiža, Prolom Banja i Banja Vrujci, imaju svoje goste koji rado u njima dočekuju Novu godinu. - U banjama, zavisno od toga koji je objekat u pitanju, doček košta od 250 do 650 evra za sedam dana sa uključenom reprizom dočeka. U Prolom Banji najradije odsedaju Bugari, koji sve kapacitete za Novu godinu rezervišu godinu dana ranije. Bugari i Rumuni dolaze i u hotel na Borskom jezeru - kaže Aleksandar Seničić.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Beta

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...