POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI BRANKICA JANKOVIĆ: Skandalozna i uvredljiva naslovnica Ilustrovane politike
Foto: Zorana Jevtić

OSUDA

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI BRANKICA JANKOVIĆ: Skandalozna i uvredljiva naslovnica Ilustrovane politike

Društvo -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila naslovnu stranu "Ilustrovane politike", na kojoj se, kako ističe, na skandalozan i uvredljiv način vređa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Đampjetrina, vređaju se verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti.

"Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije", navela je Poverenica.

Sve navedeno, istakla je Janković, naslovna strana ovog magazina nedvosmisleno prikazuje.

"Prenošenje različitih stavova i polemika u medijima je dozvoljeno, ali je istovremeno, obaveza svih medija da poštuju profesionalne i etičke standarde izveštavanja", zaključuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track