Najnovije vesti

MILOŠEVIĆEVIM MILIJARDAMA SA KIPRA SU UNIŠTILI SRBIJU! Basnoslovne pare su NAĐENE i prebačene u ovu banku! Novac je dat tajkunima, a oni su kupili i RAZORILI preduzeća!
Foto: Profimedia/Stock

Ot­kri­va­mo

MILOŠEVIĆEVIM MILIJARDAMA SA KIPRA SU UNIŠTILI SRBIJU! Basnoslovne pare su NAĐENE i prebačene u ovu banku! Novac je dat tajkunima, a oni su kupili i RAZORILI preduzeća!

Društvo

Novac koji je režim Slobodana Miloševića prebacio na Kipar otišao je posle 2000. u jednu veliku banku, a odatle ovdašnjim kontroverznim biznismenima koji su njime privatizovali preduzeća

Kiparske pare - najmanje 3,5 milijardi nemačkih maraka, koje su na Kipar iznete iz Srbije tokom vlasti Slobodana Miloševića, prebačene su posle 2000. u jednu veliku banku, odakle su, uz podršku državnog vrha, otišle domaćim tajkunima. Oni su potom tim novcem kupovali državna preduzeća po zemlji, tvrdi profesor na Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović.

Prema njegovim tvrdnjama, novac građana Srbije, koji je iznošen iz zemlje tokom devedesetih, nakon pada Miloševića je ipak pronađen i prebačen u Hipo banku.

foto: Profimedia

Tajni račun

- U toj banci je otvoren tajni račun na kome su bile kiparske pare. Domaći tajkuni su od Hipo banke dobijali taj novac kao kredit, ali bez ikakvog osiguranja, da njima kupuju firme po Srbiji u vreme privatizacije. Pre kupovine, preduzeća na koja su se nameračili su sistematski uništavana kako bi se njihova cena oborila - kaže Trifunović za Kurir i dodaje:

- Novac koji su uzimali kao kredite, naravno, nikada nisu vratili. Vrh države je sve to gledao i ćutao, bio je umešan u tu priču.

Takođe, Trifunović, koji je o „kiparskim parama“ godinama istraživao, potvrđuje priču Velimira Ilića, inače nekadašnjeg šefa tima za rasvetljavanje ove afere, koji je otkrio da su mu 2003. tokom akcije „Sablja“ upali u kuću i ukrali dokumentaciju o kiparskim parama.

Darko Trifunović
Darko Trifunović foto: Printscreen

- Ilić je udaren i štanglom u glavu, bacili su ga u nesvest i uzeli mu sve te papire iz kuće. Svi akteri sem Ilića su mrtvi - kaže Trifunović.

On još navodi da je važno pitanje i gde je poslovna knjiga Beobanke, iz koje je, inače, najviše novca izneto na Kipar.

- Gde je knjiga Beobanke? Ona je 5. oktobra nestala iz zgrade banke, a iz te knjige se vidi da su Milošević i njegovi iznosili pare na Kipar. Postoje žene koje su radile u toj banci, a koje su svedočile da su pripadnici DB u džakovima iznosili pare preko beogradskog aerodroma. Tužilaštvo mora da nađe knjigu, da se vidi koliko su milijardi tačno izneli na Kipar. I to ne samo iz Beobanke nego i iz drugih domaćih banaka. Beobanka je ugašena, ali ona je i danas likvidna, ne znaju šta da rade s njom. Pa oni su živu banku sahranili - ističe Trifunović.

Finansirali banke

Marko Nicović, nekadašnji šef beogradske policije, kaže da je deo kiparskih para otišao na pravljenje bankarskog sektora u Srbiji posle pada Miloševića.

foto: Dado Đilas

- Srpske banke su zatvorili, a novac koji je bio na Kipru dali su strancima da ovde kupe naše banke.

Inače, Hipo banka se svojevremeno ogradila od učešća u aferi „kiparski novac“.

Incident bankarke

BORKA VUČIĆ UPALA U BEOBANKU

foto: Marina Lopičić

Borka Vučić, glavna Miloševićeva bankarka, prema pisanju medija, krajem 2000. nasilno je sa obezbeđenjem upala u prostorije Beogradske banke u Palati Albanija. - Oko jedan čas ispred vrata Beogradske banke AD pojavila se bivša predsednica banke koju obezbeđenje nije pustilo da uđe. Petnaestak minuta kasnije pojavila se veća grupa naoružanih lica koja je prišla banci preko obližnjeg gradilišta, polupala stakla na prvom spratu zgrade, razoružala regularno obezbeđenje i zaposela prostorije - naveo je tada u saopštenju predsednik Beogradske banke AD Jovan Vidojević. Vučićeva je posle incidenta ušla u banku, gde se nalaze trezor i važna dokumenta, i zadržala se oko sat vremena.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: Profimedia/Stock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...