HAKERSKI NAPAD NA KOMESARIJAT REPUBLIKE SRBIJE: Na meti svi službeni mejlovi zaposlenih! Prijavljeno policiji
Foto: Reuters/Ilustracija

krivična protiv nn lica

HAKERSKI NAPAD NA KOMESARIJAT REPUBLIKE SRBIJE: Na meti svi službeni mejlovi zaposlenih! Prijavljeno policiji

Društvo -

BEOGRAD - Na službene i-mejl adrese zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije u četvrtak posle podne desio se hakerski napad, saopštio je Komesarijat.

Oni navode da je iste večeri obaveštena Kancelarija za IT i E-Upravu Vlade Srbije, a danas će biti podneta i krivična prijava protiv NN lica Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP Srbije.

U saopštenju se navodi da je sa adresa više desetina hakovanih i-mejlova poslato na stotine poruka sa propagandno-političkom sadržinom potpuno identičnog oblika.

Zaposlenima u Komesarijatu za izbeglice i migracije juče oko 18 sati počela su da stižu obaveštenja na službene telefone, dok je jedan deo zaposlenih jutros po dolasku na posao saznao da je sa njihovih i-mejl adresa otišlo na desetine poruka trećim licima u vreme kada oni nisu bili na poslu niti su mogli da pristupe službenim računarima.

Mejl server Komesarijata za izbeglice i migracije RS, kao i za ostale republičke organe, nalazi se u Upravi za zajedničke poslove, stoga postoji sumnja da je napadnut server Uprave, što će utvrditi istraga.

Radi istrage, koja će biti pokrenuta da bi se utvrdilo kako je i odakle došlo do ovog napada, službeni mejlovi zaposlenih u KIRS-u od jutros nisu u upotrebi, a zaposleni u Grupi za informatičke poslove Komesarijata za izbeglice i migracije prikupljaju neophodne dokaze koji će biti priloženi uz krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju.

Komesarijat za izbeglice i migracije moli za razumevanje zbog zastoja u radu i izvinjava se svima koji su dobili poruke sa hakovanih imejl adresa.

Oni očekuju da će u najkraćem roku biti otkriveni počinioci, kao i njihovi nalogodavci.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track