Najnovije vesti

SLEDEĆE GODINE ČAK 24 RADNA DANA ODMORA VIŠE! Praznici se namestili uz vikende, evo kako da iskoristite!
Foto: Dragan Kadić

planirajte putovanja i odmore

SLEDEĆE GODINE ČAK 24 RADNA DANA ODMORA VIŠE! Praznici se namestili uz vikende, evo kako da iskoristite!

Društvo
19:11h

Na izmaku 2018. godine, zaposlenima u Srbiji smeši se lep odmor od čak 24 radna dana dodatnog odmora sledeće godine.

Naime, pored redovonog godišnjeg odmora, zaposleni u Srbiji svake godine imaju i dodatnih 10 slobodnih dana na ime državnih praznika.

Međutim, sledeće 2019. godine, zbog lepog rasporeda tih prazničnih dana i mogućnosti spajanja u više navrata, svim radnicima se pruža mogućnost da ne rade čak 24 dana.

I to samo zahvaljujući spajanju praznika i odvajanjem tri dana od svog odmora.

Već na početku godine moguće je prvo spajanje jer 1. i 2. januar kada se slavi Nova godina "pada" u utorak i sredu pa će svima kojima je zgodno i mogu to da izvedu otvara mini odmor od pet dana, ako suboti i nedelji pridruže i radni ponedeljak.

Božić (7. januara) je u ponedeljak pa se dobija tri neradna dana vezano, a Sretenje koje se obeležava 15. i 16. februara donosi neradne petak, subotu i nedelju.

foto: Marina Lopičić

Krajem aprila i početkom maja stvaraju se uslovi da se spajanjem slobodnih prazničnih dana za Uskrs i Prvi maj dobije jedan lep odmor od čak 10 dana.

Naravno, ova mogućnost bi bila moguća, ako bi poslodavci svojim radnicima "progledali kroz prste" dva dana (30. april i 3. maj). U tom slučaju, od 25. aprila do 6. maja, građani Srbije mogu da planiraju putovanje, izlete ili da renoviraju stan.

Srbija ima 7 državnih praznika koji se obeležavaju neradno, od kojih su četiri dvodnevna.

foto: Dragana Udovičić

Po Zakonu o državnim i drugim praznicima, neradni su 1. i 2. januar zbog Nove Godine. Božić se slavi 7. januara. Dan državnosti je 15. i 16. februara. Posle Sretenja, naredni praznični dani padaju za Vaskrs, koji je "klizajućeg" datuma. Sledeće godine, ovaj verski praznik se obeležava od 26. aprila kada je Veliki petak, do 29. aprila, kada je Vaskršnji ponedeljak. U kalendaru onda ide radni 30. april, pa još dva dana "lenčarenja", zbog Praznika rada koji se u celom svetu obeležava 1. i 2. maja.

Sledeći državni praznik je tek krajem godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar.

Najbolje je kada neradni, a plaćeni državni praznici padaju u petak i ponedeljak, jer se onda spajaju sa vikendom. Ove godine imamo dve mogućnosti da imamo mini trodnevne odmore. U februaru Sretenje je u petak, a u novembru, Dan primirija u ponedeljak.

(Kurir.rs/b92)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...