MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NA PRAVNOM FAKULTETU: Nema dovoljno žena na mestima na kojima se donose važne odluke
Foto: Printscreen Facebook

Predstavljen Nacrt akcionog plana za rodnu ravnopravnost

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NA PRAVNOM FAKULTETU: Nema dovoljno žena na mestima na kojima se donose važne odluke

Društvo -

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je izjavila da podržava inicijativu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu da se usvoji akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u akademskoj zajednici i na fakultetima.

Ona je, na predstavljanju Nacrta akcionog plana za rodnu ravnopravnost na Pravnom fakultetu, istakla da Vlada Srbije i Koordinaciono telo pružaju punu podršku Beogradskom univerzitetu i Pravnnom fakultetu kao prvoj instituciji koja je pripremila taj dokument i prepoznala rodnu ravnopravnost kao važnu kariku u vladavini prava.

"Nije tajna da živimo u rodno neravnopravnom društvu, u kom postoji segregacija muškaraca i žena u visokom obrazovanju i u kom nema dovoljno žena na mestima na kojima se donose odluke", kazala je Mihajlović.

Istakla je da se kroz unapređenje rodne ravnopravnosti stvaraju jednake mogućnosti za sve građanke i građane i podsetila da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije koja je, po drugi put, izradila Indeks rodne ravnopravnosti, i da u odnosu na EU najmanje zaostaje u oblasti zdravlja i znanja, dok mnogo više mora da se radi u oblasti vremena i rada.

"Indeks je pokazao da se u pojedinim oblastima razvijamo i brže od evropskog proseka. Za dve godine napredovali smo za 3,4 poena, a EU 1,2. Ipak, tu ne možemo stati, žene su i dalje manje plaćene za isti posao i mnogo više vremena provode u neplaćenim obavezama u domaćinstvu", kazala je Mihajlović.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track