BIĆE SPREMAN ZA VELIKI JUBILEJ: Mozaik u Hramu Svetog Save gotov do proleća
Foto: Fonet AP

NAJVEĆA zavetna crkva srpskog naroda

BIĆE SPREMAN ZA VELIKI JUBILEJ: Mozaik u Hramu Svetog Save gotov do proleća

Društvo -

Mozaik, kojim će u sledećoj fazi biti ukrašena zavetna crkva srpskog naroda, već je iz Moskve stigao na Vračar, a redovi će narednih nedelja biti u punom zamahu

BEOGRAD - Hram Svetog Save na Vračaru biće centralno mesto obeležavanja osam vekova autokefalnosti srpske crkve, a narednik zadatak tima graditelja koji rade na njegovom unutraršnjem uređenju je lik Hrista

Spasitelja u polukupoli i dekoracija oltarske apside.

Mozaik, kojim će u sledećoj fazi biti ukrašena zavetna crkva srpskog naroda, već je iz Moskve stigao na Vračar, a redovi će narednih nedelja biti u punom zamahu.

Plan Svetog sinoda SPC, koji vodi glavnu reč u enterijerskom uređenju, jeste da druga faza živopisanja bude završena početkom sledeće godine kako bi sredinom 2019. zavetna crkva bila spremna za osvećenje i proslavu 800.godišnjice od sticanja autokefalnosti Srpske crkve.

Ističu i da će, u godini kada Crkva slavi 800 godina postojanja, početi i izgradnja nove patrijaršije na beogradskom Svetosavskom platou, koji će biti proširen i rekonstruisan.

Sastavni deo priprema biće i postavljanje spomenika rodonačelniku svetorodne dinastije Nemanjića - velikom županu Stefanu Nemanji na današnjem Savskom trgu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track