PLATIĆETE DO 400.000 DINARA AKO NOSITE SRPSKU TROBOJKU SA GRBOM! Detalj za koji niste znali da je ZABRANJEN može skupo da vas košta!
Foto: Filip Plavčić

ZAKON JE JASAN

PLATIĆETE DO 400.000 DINARA AKO NOSITE SRPSKU TROBOJKU SA GRBOM! Detalj za koji niste znali da je ZABRANJEN može skupo da vas košta!

Društvo -

Zakon o državnim znamenjima nalaže da državnu zastavu s grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, ne i građani

Kad se srpski narod veseli, pravi svadbu, krštenje, proslava ne može da prođe bez muzike, pucanja iz oružja i mahanja zastavom.

Slično je i na utakmicama. Kad su na vrhuncu euforije, Srbi obavezno dižu tri prsta, ističu državna znamenja, mašu zastavom ili se čak ogrću njom. U tim trenucima mnogi od njih ne misle o zakonu. A možda i ne znaju da zakon o državnim znamenjima kaže: "Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, ne i građani."

Naopako postavljanje

Razliku između državne i narodne zastave objasnio nam je heraldičar Dragomir Acović.

- Narodna zastava je trobojka bez grba, a državna je kad na trobojci postoji i mali grb, to je osnovna razlika. Zakon je predvideo da državnu zastavu koriste sve državne institucije, ali ne i građani. Kad se istakne državna zastava, treba da bude izvesno da se radi o nekome ko je po ustavu i zakonu ovlašćen da govori i predstavlja državu, što običan građanin nije. Državna zastava je znak ponosa i njenim specifičnim i ekskluzivnim simbolom žele da se posluže mnogi, ali to ne znači da od državne zastave treba napraviti navijačku ili svadbenu - kaže Acović.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

On upozorava da postoji mnoštvo primera i da se u državnim institucijama nepravilno postavljaju državna obeležja.

- Nije dramatično što se građani iz neznanja nepravilno ophode prema zastavi, dramatičnije je da neke državne ustanove, gradske vlasti i lokalne samouprave zastave ističu po meri svoga neznanja, a ne po zakonu. Kad se prođe nekim gradom, vidimo brojne zastave razapete vertikalno, a trobojka bi trebalo da bude postavljena horizontalno. To je uvreda državnog simbola! Umesto da se silni inspektori i komunalni policajci razlete i pokažnjavaju ta društva, njima to ne pada na pamet, ali se zato za nepropisno parkiran auto odmah reaguje - kaže Acović.

Nikako pocepane

Strogo je zabranjeno korišćenje pocepanih ili oštećenih zastava, podseća Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

- Ne smeju se isticati ni pohabane zastave niti izbledele. Takođe, ne smeju biti postavljene tako da dodiruju tlo. Zakon vrlo jasno propisuje način korišćenja i postavljanja, a dešava se da ljudi haube automobila prekrivaju zastavom, stavljaju je na konferencijske stolove. Skandalozan je bio slučaj u rijalitiju kad je osoba igrala na zastavi. Nemam ništa protiv nje, mislim da joj nije ni bila namera da ponizi simbol države, ali je prizor bio skandalozan - zaključuje Jovanović.

foto: Marina Lopičić, Printscreen

Činjenice Specifičnosti zastave:

Državna zastava - horizontalna trobojka - crveno, plavo, belo polje iste visine - dugačka tri, a visoka dva metra - IMA GRB

Narodna zastava - horizontalna trobojka - crveno, plavo, belo polje iste visine - dugačka tri, visoka dva metra - NEMA GRB

Kazne za nepravilno korišćenje Pravna lica koja se ne pridržavaju propisa o korišćenju zastave i državnih znamenja kazniće se od 40.000 do 400.000 dinara, a za fizička lica propisana je novčana kazna od 5.000 do 20.000 dinara.

foto: Dragana Udovičić

Žika Gojković, POKS: Krivične prijave protiv onih koji skrnave zastave Građani ne prave razliku između državne i narodne zastave, to je ono na šta mi stalno ukazujemo, na nedostatak edukacije o našoj istoriji, kaže Žika Gojković, predsednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS). - Iz toga proizilaze nakaradne situacije kakve smo imali prilike da vidimo u rijalitiju. To je za najstrašniju osudu. Mi smo čak podneli i krivične prijave protiv nekih ljudi, ne zato da bismo nekome skočili na vrat, već da bismo skrenuli pažnju na skrnavljenje nečega što predstavlja tradiciju naše države. Upravo sam podneo predlog zakona o zastavi, grbu i himni - kaže Gojković.

Kurir.rs/S. Slamnig - M. Vujović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track