Najnovije vesti

VOJSKA SRBIJE ČEKALA JE 30 GODINA NA OVO: Domaćom pameću i novcem dobili najsavremenije borbeno vozilo (FOTO)
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

naoružavanje

VOJSKA SRBIJE ČEKALA JE 30 GODINA NA OVO: Domaćom pameću i novcem dobili najsavremenije borbeno vozilo (FOTO)

Društvo

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su danas na poligonu "Nikinci" obuku pripadnika VS u rukovanju, korišćenju, upotrebi i osnovnom održavanju novog oklopnog borbenog vozila "Lazar 3".

"Lazar 3" je danas dobio i posadu Vojske Srbije, obučene pripadnike koji mogu da ga koriste i koji svoje znanje mogu da prenose i drugima.

"Ovo je prvi put posle više od 30 godina da smo mi svojom pameću, znanjem i novcem napravili ovakvo savremeno sredstvo", rekao je Vulin, navedeno je u saopštenju Vojske Srbije.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović istakao je da je reč o završnoj fazi osposobljavanja pripadnika armije u upotrebi novog borbenog vozila "Lazar 3".

Kako je rekao, opremanje je jedan segment u procesu podizanja operativnih sposobnosti vojske, a najvažniji segment, koji se odnosi na upotrebu tog vozila, priveden je kraju.

"Bez sumnje, dobili smo nukleus pripadnika Vojske Srbije koji će u početnoj fazi implementirati svoja znanja u delu koji se odnosi ne samo na upotrebu borbenog vozila, nego i na upotrebu jedinica u taktičkom i doktrinarnom načelu. Ja sam potpuno zadovoljan prikazanim i integracijom borbenog vozila i ljudstva i svime što smo videli", rekao je Mojsilović.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Prema rečima pomoćnika direktora "Jugoimport-SDPR" Aleksandra Lijakovića, "Lazar 3" je ovim prikazom ušao, posle obuke pripadnika Vojske Srbije, u naoružanje Vojske Srbije.

"Ovo nije samo model novog vozila, već je i po konceptu sasvim novo vozilo. Reč je o oklopnom borbenom vozilu, 8h8, urađenom po svim kriterijumima vodećih vozila zapadnog porekla, pre svega", istakao je Lijaković.

Kako je pojasnio, vozilo obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim oprecijama, ali i klasičnim sukobima srednjeg intenziteta.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Potpukovnik Goran Jovanović iz Uprave za planiranje i razvoj, koja je taktički nosilac za borbeno vozilo "Lazar 3", istakao je da je zadovoljan i današnjom obukom i novim vozilom.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

"Dobili smo složeno sredstvo, ali ne toliko da se na njemu ne možemo tako brzo obučiti. Borbeno vozilo 'Lazar 3' u rangu je ostalih borbenih vozila koje koriste zemlje u regionu", rekao je Jovanović i dodao da je upravo takvo sofisticirano vozilo potrebno oj Vojsci Srbije.

foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Među onima koji su danas bili na poligonu "Nikinci" bio je i desetar Predrag Novković iz 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske, koji je više od mesec dana na tom poligonu bio na obuci za "Lazara 3".

"Obuka je bila vrlo naporna, ali za nas nije predstavljala problem. Usavršili smo se za to vozilo i veoma smo zadovoljni i obukom i vozilom", naveo je Novković. Pripadnicima Vojske Srbije uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci na OBVT "Lazar 3".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...