PREDSTAVLJENA STUDIJA: Medijska pismenost jedna od ključnih veština za 21. vek
Foto: Ambasada Finske u Beogradu

kvalitet

PREDSTAVLJENA STUDIJA: Medijska pismenost jedna od ključnih veština za 21. vek

Društvo -

U vremenu kada postoje veliki broj informacija, lažnih vesti, govor mržnje i pad profesionalnosti u novinarstvu, potrebno je definisati ulogu regulatornih tela za elektronske medije u promociji medijske pismenosti, zaključeno je na današnjem predstavljanju studije "Regulatorna tela za elektronske medije i medijska pismenost: Komparativna analiza najboljih evropskih praksi".

Studija je izrađena u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)" i u njoj se ukazuje da je medijska pismenost jedan od glavnih alata za jačanje medijskog pluralizma i kvalitet medijskog sadržaja.

"Svi medijski akteri u Srbiji imaju odgovornost da promovišu medijsku pismenost kako bi omogućili razumevanje i kritičko analiziranje sadržaja koje nude tradicionalni i digitalni mediji. Posebno deca imaju pravo na sigurno i podsticajno medijsko okruženje", rekao je šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper, a navodi se u saopštenju SE.

foto: Ambasada Finske u Beogradu

Ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen, kazao je da je visok nivo medijske pismenosti građana ono što medije u njegoj zemlji primorava da se pridržavaju visokih profesionalnih standarda.

Dodao je i da se medijsko obrazovanje u Finskoj sprovodi svuda gde ima dece i omladine, ne samo u vrtićima i školama, već i u bibliotekama, igraonicama, omladinskim centrima, čak i u virtuelnim zajednicama i digitalnim igrama.

Studija prikazuje nekoliko primera najboljih evropskih praksi i načina angažovanja regulatornih tela i svih drugih relevantnih aktera na povećanju medijske pismenosti, uz poseban osvrt na finski model u ovoj oblasti.

Jedna od preporuka predstavljene studije se odnosi na pripremu nacionalne strategije za razvoj i jačanje medijske pismenosti građana, koja bi doprinela demokratizaciji društva i razvijanju kritičkog diskursa, stoji u saopštenju SE.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track