ŽENE OD NAREDNE GODINE JOŠ TEŽE U PENZIJU: Evo koja nova pravila će važiti za njih, ali ne i za muškarce...
Foto: Profimedia

penzije

ŽENE OD NAREDNE GODINE JOŠ TEŽE U PENZIJU: Evo koja nova pravila će važiti za njih, ali ne i za muškarce...

Društvo -

U narednu godinu ženama koje imaju posao počinju nova pravila za penzionisanje. Tako će u starosnu penziju moći da idu sa 62 godine i šest meseci života, kao i sa minimum 15 godina radnog staža. Što se tiče prevremene, potrebno je da imaju 57 godina starosti i 38,5 godina staža.

Što se muškaraca tiče, uslovi u narednoj godini ostaju isti kao i u ovoj. U starosnu mogu sa 65 godina života i 15 godina radnog staža, a za prevremenu penziju potrebno je 40 godina staža i minimum 57 godina i osam meseci života. Objašnjenje je da su promene u zakonu, kojih će tek biti u narednim godinama, nastaju kako bi se Srbija približile "najrazvijenijim evropskim zemljama".

Zaposlene žene u Srbiji iako su kvalifikovanije, prema podacima koje je pokazalo istraživanje Fondacije za razvoj ekonomske nauke, manje zarađuju od muškaraca, jer na svakih 100 dinara koje zaradi prosečan zaposleni muškarac, žena zaradi 96,7 dinara.

Kad bismo sabrali vreme koje žene i muškarci provedu na poslu, bilo da je to plaćen rad ili ne, žene provedu više vremena radeći i to 55 sati nedeljno, za razliku od muškaraca koji rade 49 sati u sedmici. Podela posla je različita, na plaćenom muškarci provedu u proseku 39 sati nedeljno, a žene 33 sata, ali je zato na neplaćenim kućnim poslovima žena angažovana u proseku 22 sata nedeljno, za razliku od 10 sati koliko muškarci u proseku provedu na ovakvim poslovima.

Po ovim brojkama, žene su mnogo pre 60. godine zaslužile i duplu penziju. Umesto toga, po svemu sudeći, ni u toj jednoj bednoj neće dugo uživati. Pa, srećna nam ova 2019. godina - znamo da će makar u jednoj stvari biti bolja od 2020. makar za one žene koje uspeju da se penzionišu pre nego što ponovo podignu starosnu granicu.

(Kurir.rs/Blic žena/T.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track