TRAŽE DA U KRIVIČNOM ZAKONIKU PIŠE: Svaki seks bez jasnog pristanka je silovanje!
Foto: Profimedia

INICIJATIVA

TRAŽE DA U KRIVIČNOM ZAKONIKU PIŠE: Svaki seks bez jasnog pristanka je silovanje!

Društvo -

Autonomni ženski centar s Ministarstvom pravde pokušava da izmeni definiciju ovog krivičnog dela, koja sada podrazumeva da se ono desilo samo ako je upotrebljena sila

Svaki seksualni odnos bez pristanka mora biti kažnjiv, poručuju iz Autonomnog ženskog centra (AŽC).

foto: Profimedia

Naglašavaju da se definicija krivičnog dela silovanja mora promeniti i uskladiti s međunarodnim standardima, koji zahtevaju kažnjavanje svake seksualne radnje bez pristanka. AŽC je pokrenuo digitalnu kampanju "Traži se pristanak" i s Ministarstvom pravde započeo sastanke. - Moramo da uskladimo Krivični zakonik Srbije s Konvencijom Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, koja traži postojanje nedvosmisleno i jasno izraženog pristanka na seksualni odnos i kažnjavanje svake seksualne radnje bez pristanka. Kad su u pitanju silovanje i seksualno nasilje, međunarodni standardi traže uklanjanje bilo kog zahteva da seksualni napad bude počinjen upotrebom sile i nasilja, insistirajući na tome da je kriterijum za definiciju silovanja i seksualnog nasilja pristanak, dakle to da li ga je bilo ili ne. On mora biti nedvosmislen i jasan i procena o tome da li ga je bilo ili ne ne sme se zasnivati na pretpostavkama o "tipičnom" ponavljanju u takvim situacijama - navode iz AŽC.

foto: Privatna Arhiva

Kažnjavanje svake seksualne radnje bez pristanka standard je Evropskog suda za ljudska prava, a postavlja ga i Konvencija Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama, koju je Srbija ratifikovala 2013. godine. Ipak, Srbija je zadržala konzervativnu definiciju ovog krivičnog dela. - Krivično delo silovanje u Krivičnom zakoniku podrazumeva prinudu druge osobe na obljubu, upotrebom sile ili pretnje da će se napasti na telo ili život te osobe ili njoj bliske osobe. Po mišljenju AŽC, nužno je da osnovno delo krivičnog dela silovanje bude obljuba bez pristanka. Obljuba treba da obuhvati sve vrste penetracije seksualne prirode (vaginalnu, analnu i oralnu) bilo kojim delom tela ili objektima, bez pristanka osobe. Ova dela predstavljaju silovanje i moraju biti kažnjiva odgovarajućom kaznom, kao i sve druge seksualne radnje bez pristanka druge osobe. AŽC se zalaže da svaki seksualni odnos bude uz pristanak, da su obe strane saglasne i slobodne da donesu odluku. Ovakva definicija ne isključuje da i muškarci mogu biti silovani - kaže za Kurir Tanja Ignjatović iz AŽC.

foto: Profimedia

Iz Ministarstva pravde ističu da posebnu pažnju poklanjaju "uspostavljanju što efikasnijeg krivičnopravnog sistema zaštite žena i dece od bilo kojeg vida nasilja u skladu s najboljom evropskom praksom".

3 godine iznosi minimalna kazna za silovanje 15 godina iznosi maksimalna kazna

ČINJENICE Žrtve nerado prijavljuju počinioce - U Srbiji se kao silovanje karakteriše samo ukoliko je učinjeno uz primenu ili pretnju silom, što znači da žrtva mora da pruža otpor - Iz toga proizilazi da ukoliko se žrtva skameni od straha, pa nije u stanju da se brani, ili ukoliko je napiju ili joj daju tablete koje će je umrtviti, to nije silovanje, već nedozvoljene polne radnje - Iz tih razloga žrtve nerado prijavljuju nasilje, jer je dokazni postupak težak i dodatno ih stigmatizuje

Nebojša Milosavljević Iz straha ne priznaju da su silovane

foto: Marina Lopičić

Advokat Nebojša Milosavljević kaže da je nekad vrlo teško dokazati silovanje, kao i da je granica između prinude i sile vrlo diskutabilna: - To krivično delo može i da se izvrši bez upotrebe sile, dovoljno da uđete u sobu i stavite pištolj ili nož na sto i kažete "svucite se" i da žrtva sve uradi, a da vi niste upotrebili silu. Mislim da nije problem u visini kazne, već u otkrivanju tog krivičnog dela. Žrtve se često plaše i teško se odlučuju da priznaju. Ukoliko je došlo do silovanja ne treba da se dovodi uopšte u pitanje da li je bilo pristanka ili ne. Isto tako ne sme da bude slobodnog sudijskog uverenja, već samo slobodne ocene dokaza.

Kurir.rs/ MINA BRANKOVIĆ/ Foto: Profimedia, Privatna arhiva, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track