ONI SU SE OTADŽBINI SRBIJI ZAKLELI NA VERNOST: Decembarska generacija vojnika položila zakletvu (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

dobrovoljno služenje vojnog roka

ONI SU SE OTADŽBINI SRBIJI ZAKLELI NA VERNOST: Decembarska generacija vojnika položila zakletvu (FOTO)

Društvo -

VALJEVO - Generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka "Decembar 2018" položila je zakletvu danas u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu.

1 / 6 Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Čestitajući najmlađoj generaciji vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka položen zavet otadžbini, zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković istakao je da je naš narod tokom istorije mnogo puta dokazao da kada je najteže njihovim životima upravlja želja za slobodom i moral koji su jači od bilo kog pisanog zakona.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Zaklinjući se na vernost otadžbini naši slavni preci nikada nisu oklevali ni časa da stanu u odsudnu borbu za slobodu svoje zemlje.

Zato zavređujete posebnu pažnju jer stupanjem u zavetni odnos s otadžbinom praktično pokazujete koliko je volite i koliko ste spremni da je čuvate i branite", rekao je general Cvetković, dodajući da izgovorene rači zakletve potvrđuju da su savesni, odgovorni i časni građani naše zemlje.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Svojim izborom, naveo je on, današnja generacija dobrovoljaca dala je dobar primer mladićima i davojkama da zavole časni, ali težak vojnički poziv.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Od vas će se zahtevati mnogo odricanja, discipline i istrajnosti, ali nemam sumnju da ćete vi to, uz pomoć vaših starešina, uspeti da izdržite", rekao je Cvetković, a roditeljima zahvalio što su svoje kćeri i sinove izveli na pravi put i preneli im ljubav i poštovanje prema državi i Vojsci.

Kako je rekao, novi izazovi, rizici i pretnje nameću potrebu za novim odgovorima, zbog čega se i Vojska Srbije menja i usavršava.

"Želimo i možemo da držimo korak sa savremnim armijama, nastavljajući da dajemo pun doprinos bezbednosti u regionu i svetu, istakao je Cvetković.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Katarina Milutinović i Srđan Bogdanović, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, vide sebe u budućnosti kao profesionalne pripadnike Vojske Srbije "Želim da odslužim vojni rok da bih ostala da radim u vojsci", kaže Katarina, a Srđan smatra da je služenje vojnog roka njegova dužnost kao državljanina Srbije.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Svečanosti su, pored zamenika načelnika GŠ prisustvovali i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, kao i i predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verske službe, Ministarstva unutrašnjih poslova, brojni prijatelji i rodbina vojnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja