MIHAJLOVIĆ O NESREĆI KOD NIŠA: Neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena
Foto: Zorana Jevtić

mišljenje ministarke saobraćaja

MIHAJLOVIĆ O NESREĆI KOD NIŠA: Neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena

Društvo -

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je najverovatniji uzrok strašne saobraćajne nesreće u selu Donje Međurovo kod Niša "ljudski faktor" i da očekuje da će policija vrlo brzo završiti istragu o ovoj nesreći.

"Duboko me je potresla ova tragedija, kao majku, ženu i ljudsko biće. Želim da još jednom izrazim najiskrenije saučešće porodicama poginulih jer znam da je njima najteže. Sve moje želje usmerene su ka povređenima, da se oporave što pre, i njihov oporavak sada je najvažniji", rekla je Mihajlovićeva u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Ona je apelovala na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, jer "ne postoji ništa važnije od ljudskog života". "Nisam ni policija, ni tužilac, ni sudija, i neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena. Čula sam i direktora policije Vladimira Rebića koji je rekao da je u pitanju ljudski faktor i da je odgovornost na vozaču. Kada se završi istraga, kada se utvrdi i u kakvom su stanju bili vozač i vozilo, kada se utvrdi i da li su putnici vikali 'voz, voz' i da li je vozač razgovarao mobilinim telefonom, biće utvrđena odgovornost", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila i da je sramotno što neki ovu nesreću pokušavaju da iskoriste kako bi napravili političku kampanju i sakupili neki politički poen. Ona je dodala da stručnjaci iz "Železnica Srbije" stalno rade na analizi bezbednosti svih 2.200 pružnih prelaza u Srbiji i dodala da se svake godine dodatno obezbedi nekoliko stotina prelaza.

"Činimo sve da unapredimo pružne prelaze, ali ako nemamo savesne vozače, nećemo smanjiti procenat nesreća. Nažalost, u 70 odsto slučajeva ljudski faktor je odgovoran. Nije moguće na svakom pružnom prelazu imati rampu, kao što nije moguće na svakoj raskrsnici imati semafor. Prema podacima železnice, na pružnom prelazu na kome se dogodila ova teška saobraćajna nesreća u proteklih pet godina nije bilo nijednog vanrednog događaja", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

Potpredsednica Mihajlović dodala je i da će Vlada Srbije narednih dana odlučiti u koje namene će biti upotrebljen novac koji je francuska kompanija "Vansi" uplatila za preuzimanje upravljanja beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" i najavila da će se u ponedeljak sastati sa predsednikom ruskih železnica Olegom Belozjorovim, sa kojim će razgovorati o novim ulaganjima u srpsku železnicu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track