OPREZNO HODAJTE PO LEDU: Građani masovno lomili kukove i zglobove! OVO SU SAVETI KAKO DA IZBEGNETE PAD
Foto: Profimedia

Posledice

OPREZNO HODAJTE PO LEDU: Građani masovno lomili kukove i zglobove! OVO SU SAVETI KAKO DA IZBEGNETE PAD

Društvo -

Promenljivo vreme sa visokim dnevnim temperaturama, koje tope sneg, i niskim noćnim namučilo je građane, naročito u jutarnjim satima, kada su morali da žongliraju na poledici.

Hodanje po ledu mnogima nije jača strana, tako da su ortopedske klinike širom Srbije prethodne nedelje bile krcate povređenih. Urgentni centri zabeležili su za trećinu više povreda od uobičajenog broja, a pacijenti, među kojima je podjednako bilo i mladih i starih, uglavnom su se javljali sa povredama ili prelomima skočnog ili ručnog zgloba, potkolenica i kukova.

Meteorolozi i za naredne dane najavljuju sunčane intervale, ali i moguću kratkotrajnu kišu, koja se može lediti pri tlu i zadati nove muke pešacima. U ovim danima veoma je važno dodatno biti na oprezu i pridržavati se saveta ortopeda kako da hodaju po ledu i da tako na minimum smanje mogućnost padova i povređivanja.

ČINJENICE SAVETI ZA HODANJE PO LEDU - Gazite punim stopalom i neka centar ravnoteže bude na nozi koja je u iskoraku - Uvek prvo spustite obe noge na stepenik, pa onda krenite na sledeći - Izbegavajte obuću koja ima plastičan ili ravan đon, kao i štikle. Najbolje je da đon bude sa kramponima - Preko cipela navucite čarape koje pri hodu povećavaju trenje i umanjuju mogućnost pada - Možete preko đonova navući i specijalne gumene trake protiv klizanja - Pri hodu telo nagnite napred i široko razmaknite, noge što će vam dati bolju stabilnost - Ne držite ruke u džepovima, već nosite rukavice ako vam je hladno - Izbegavajte bele delove pešačkog prelaza - Ako se okliznete, dočekajte se na ruke, uvucite bradu ka grudima kako potiljkom ne biste udarili o tlo

RADNO PRAVO POVREDA NA PUTU DO POSLA JE POVREDA NA RADU

Povrede usled pada na poledici mnogi građani su zadobili na putu od kuće do posla i obrnuto, što se smatra povredom na radu. Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, za vreme privremene sprečenosti za rad zbog povreda na radu, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto plate.

(Kurir/S. Đ.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track