OVI MLADI LEKARI SU PONOS SRBIJE I BUDUĆNOST SRPSKE MEDICINE! Njih četvorica su se usavršavali u inostranstvu, ali su rešili da se vrate u svoju zemlju!
Foto: Printscreen RTS

svaka čast

OVI MLADI LEKARI SU PONOS SRBIJE I BUDUĆNOST SRPSKE MEDICINE! Njih četvorica su se usavršavali u inostranstvu, ali su rešili da se vrate u svoju zemlju!

Društvo -

Među mladim lekarima ima onih kojima je od života u inostranstvu i višestruko većih plata veći izazov da ostanu u Srbiji.

Imali su priliku da ostanu u inostranstvu gde su se usavršavali, ali su ipak odlučili da se vrate u Srbiju. Reč je o četvorici mladih lekara specijalista koji rade u Kliničkom centru Srbije.

Kardiohirurg dr Nemanja Aleksić, koji se usavršavao u Austriji, kaže da su razlozi za povratak u Srbiju individualni ali da se on vratio prevashodno zbog porodice i prijatelja.

"Prevagnula je to što su mi ovde porodica i prijatelji. A ovde i imam siguran posao. Nisam mnogo ni razmišljao da ostanem tamo, kaže dr Aleksić.

Inače dr Aleksić se nalazi i u timu za transpolantaciju srca KCS.

"Transplantacija srca je nešto na šta smo mi ovde jako ponosni. Pre svega zato što to ljudima koji se leče, a koji su u terminalnom stadijumu srčane isuficijencije, daje neku opciju koju ranije u ovoj zemlji nisu imali", kaže dr Aleksić.

Njegov kolega kardiohirurg dr Marko Čubrilo, koji se usavršavao u Nemačkoj, kaže da se odlučio da se vrati u Srbiju jer u svojoj zemlji može najbolje da se funkcioniše u ovako teškom poslu.

"Odlučio sam da se vratim kao što je kolega rekao zbog porodice i prijatelja a mislim da se u svojoj zemlji možete najbolje da funkcionišete u ovako teškom poslu. Pacijenti su neretko iznenađeni što smo tako mladi, a zapravo nismo toliko mladi jer iza sebe imamo godine studiranja i usavršavanja. Kardiohirurgija je multidisciplinarna oblast u kojoj je angažovan ceo medicinski tim od sestara, tehničara, preko anesteziologa, kardiologa, kardiohirurga i pacijent može odmah posle intervencije da oseti olakšanje", objašnjava dr Čubrilo.

Dr Miloš Matković se usavršavao u Francuskoj i takođe kaže da su lakši izbori u svojoj zemlji i okruženju prijatelja i porodice.

"Ovo je težak i odgovoran posao, ali se svi okrećemo pozitivnim stvarima i najveća satisfakcija je kada pacijent ode na nogama kući", kaže Matković.

Anesteziolog Vladimir Tutoša poručuje mladim kolegama da treba ostati, jer su uslovi rada po svim svetskim standardima.

Do 1. decembra je zaposleno 3.889 medicinskih radnika, a za četiri godine skoro njih 12.000. Za sledeću godinu najavljeno je i povećanje plata.

Kurir.rs/RTS/Foto: Printscreen RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track