DIREKTOR POLICIJE REBIĆ: Vozač autobusa nije jedini koji je pogrešio
Foto: Marina Lopičić

posle stravične nesreće u nišu

DIREKTOR POLICIJE REBIĆ: Vozač autobusa nije jedini koji je pogrešio

Društvo -

BEOGRAD - Direktor policije Vladimir Rebić rekao je, povodom sudara voza i autobusa koji se u petak dogodio kod Niša, da je reč o tragediji i da je policija u saradnji sa tužiocem, ozbiljno pristupila utvrdivanju svih okolnosti.

Rebić je, gostujući jutros u dnevniku RTS, naveo da je na dan nesreće odgovarao na pitanja novinara i da je tada rekao da je reč o propustu vozača. Međutim, dodaje da vozač nije jedini subjekt bezbednosti saobraćaja koji je pogrešio.

Direktor policije kaže da će istraga u narednom periodu pokazati koji su drugi konkretni razlozi, i podseca da vozac još nije saslušan zbog teškog stanja u kojem se nalazi.

foto: Dado Đilas

Kaže da moramo imati na umu pravila saobraćaja koja kažu da drumsko vozilo ima obavezu da ustupi prvenstvo šinskom, a postojao je i znak "stop".

Ipak, navodi da je, prema važećem zakonu, upravljač puta bio obavezan da postavi adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, koja podrazumeva i svetlosni saobraćajni znak.

"To će svakako biti jedan od pravaca rada u toku krivične prijave za ovo teško krivično delo", rekao je Rebić.

Zbog toga ce se ispitati odgovornost lokalne samouprave zbog obezbeđivanja prelaza, a kako kaže Rebić, mogući dalji koraci su i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa koji nisu kontrolisali rad lokalne samouprave. Precizirao je da misli na nadležno ministarstvo.

foto: M.S.

Govoreći o slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Rebić je rekao da se istraga vodi ka utvrđivanju nalogodavca. Ističe da su zahvaljujući efikasnom radu policije za kratko vreme pronađeni osumnjičeni kao i lice koje je organizator i koje je platilo odredeni novcani iznos jednom od lica koje je učinilo to delo.

Kako kaže, za kopmletiranje slike nedostaje nalogodavac i utvrđivanje motiva.

"Nadam se da ćemo u kratkom periodu imao taj podatak", naveo je Rebić i istakao da se policija ne zadovoljava samo procesuiranjem izvršilaca.

Dodaje da u ovom trenutku postoje podaci koji nisu za javnost zbog istrage, ali ističe da je policija posvecena borbi protiv svih vidova kriminala.

Rebić podseća da je policija rasvetlila i ubistva koja su uznemirila javnost na Vračaru i na Bežanijskoj kosi. Kaže da ima samo reči hvale za pripadnike Kriminalističke policije i da je procenat rasvetljavanja ubistava oko 80 odsto.

Ističe da su neka od tih ubistava veoma precizna, gotovo bez tragova, ali da se rasvetljavaju zahvaljujuci ogromnom radu policije. Podseća da je u saradnji s tužilaštvom uhapšeno i 11 lica koja su se bavila krađom vozila srednje i više klase, da bi ih kasnije na području Čačka rasturali i prodavali u delovima.

Direktor policije kaže i da je broj krivičnih dela u Srbiji smanjen za pet odsto, da je broj najtežih krivičnih dela u stagnaciji...

"Moram biti zadovoljan", rekao je Rebić dodajući da je 2017. bila jedna od najbezbednijih godina i da će ova, ako se nešto ne pokvari do kraja, biti bolja. Napominje da se policija ozbiljno bori i protiv narkotika, da ima više zaplena i više oduzete droge.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track