Najnovije vesti

KO ĆE DOBITI NACIONALNE PENZIJE? Umetnici u trci za priznanja, traže se strogi uslovi za dobijanje ovog primanja!
Foto: Dušan Milenković

Novčana nagrada za doprinos kulturi

KO ĆE DOBITI NACIONALNE PENZIJE? Umetnici u trci za priznanja, traže se strogi uslovi za dobijanje ovog primanja!

Društvo

Najavu da će posle šest godina pauze, od 2019, ponovo biti uvedena dodela priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, u javnosti poznata kao nacionalne penzije, umetnička udruženja dočekala su sa odobravanjem, ali i novim predlozima ko bi to priznanje, to jest dosadašnjih 50.000 dinara mesečno, trebalo da dobije.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika i proslavljeni glumac Vojislav Brajović smatra da za izuzetan doprinos kulturi trebaju biti nagrađeni i mladi kreativni ljudi koji unapređuju ovo društvo.

- To nisu penzije, niti neko socijalno davanje, već priznanje za vrhunski doprinos u kulturi. Pored osvojenih nagrada, glavni uslovi za dodelu bili su da dobitnik bude državljanin Srbije i da je već u penziji, što je diskutabilno, jer vrhunski doprinos kulturi može da pruži i neki mlađi umetnik. Tako su, na primer, mladi ljudi, kao što su sportisti, zasluženo dobili mnogo veće sume nego umetnici. Isto zaslužuju slikari, operski pevači, muzičari, filmski radnici... - smatra Brajović.

On očekuje da će biti postavljeni strogi kriterijumi za izbor dobitnika nacionalnih priznanja, kako bi se izbegle zloupotrebe i politizacija.

- Najžalosnije bi bilo da to zavisi od bilo koje političke strukture - ocenjuje Brajović i dodaje da je bilo predloga ministarstva da iznos nacionalnih priznanja za umetnike bude i veći od dosadašnjih 50.000 dinara mesečno.

Pesnik Adam Puslojić, član uprave Udruženja književnika Srbije, napominje da Ministarstvo kulture i Vlada Srbije još rade na utvrđivanju novih kriterijumima kojima će se precizno odrediti ko može da dobije priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, nakon čega će i UKS odlučivati koga za to priznaje da kandiduje.

Za pooštravanje uslova za dodelu takozvane nacionalne penzije zalaže se i Slavoljub Marković, predsednik Srpskog književnog društva.

- Nadam se da će kriterijumi biti čvršći kako ne bi bile moguće manipulacije ili da vlast nagrađuje svoje simpatizere ili aktiviste iz redova umetnika - rekao je Marković za Kurir.  

MINISTARSTVO KULTURE UREDBA PRECIZIRA NOVE USLOVE

foto: Damir Dervišagić

Iz Ministarstva kulture, koje vodi ministar Vladan Vukosavljević, poručuju da je u težnji da se dođe do najboljih kriterijuma i merila, kako bi se što transparentnije i efikasnije pristupilo dodeli nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u ovoj godini, održalo više okruglih stolova na tu temu. - Ministarstvo je uradilo radnu verziju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, koja bi uskoro trebalo da bude poslata na mišljenje nadležnim ministarstvima, a u kojoj je na sveobuhvatan način precizirano ovo pitanje. Posle stupanja na snagu Zakona o izmeni Zakona o kulturi, Vlada bi trebalo da donese uredbu kojom će se uskladiti novo zakonsko rešenje - navode iz ministarstva.  

STATISTIKA

306 umetnika prima nacionalnu penziju 50.000 dinara isplaćuje se mesečno dobitnicima priznanja 523 stvaralaca dobila ovo priznanje od 2007. do 2013.  

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...