PATRIJARH MOSKOVSKI POSLAO PISMO POGLAVARU SPC: Kiril moli Irineja za pomoć zbog mogućeg raskola!
Foto: Dragana Udovičić

podignite svoj glas!

PATRIJARH MOSKOVSKI POSLAO PISMO POGLAVARU SPC: Kiril moli Irineja za pomoć zbog mogućeg raskola!

Društvo -

Nastupa vreme kad ćutanje više nije moguće, jer ono što se dešava na naše oči predstavlja izazov upućen celom pravoslavnom svetu, napisao je ruski patrijarh

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uputio je pismo poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju u kojem ga moli za podršku i pomoć u nastaloj situaciji i mogućeg raskola u pravoslavlju zbog davanja tomosa o autokefaliji Ukrajinskoj crkvi!

- Podignite svoj uvaženi glas, učinite sve što je u vašoj moći kako bismo zaustavili radnje razorne po pravoslavlje. Apelujem na vas i svu punoću vaše svete crkve da ne priznate novostvorenu pseudocrkvenu strukturu i da ne stupate u opštenje s njom. Nastupa vreme kad ćutanje više nije moguće, jer ono što se dešava na naše oči predstavlja izazov upućen celom pravoslavnom svetu. Nema sumnje da se ukrajinski scenario ubuduće može primeniti na bilo koju drugu pomesnu crkvu - napisao je između ostalog Kiril Irineju.

foto: EPA

Moskovski patrijarh se obratio i drugim poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava pozvavši ih da ne priznaju "rezultate nezakonitog skupa raskolnika koji je održan u Kijevu". - Pre nekoliko dana stigla je poslanica patrijarha Kirila, čime je ukazana velika čast patrijarhu Irineju i srpskoj crkvi. To je još jedan dokaz da SPC sa ruskom crkvom ima izuzetno dobre odnose, a stav naše crkve o pitanju davanja autokefalnosti ukrajinskoj je vrlo jasan i poznat - kaže za Kurir izvor iz SPC. Kako saznajemo, juče je održana i redovna sednica Sinoda SPC na kojoj je zvanično i primljeno pismo.

foto: AP

Početkom novembra ukrajinski predsednik Petro Porošenko i patrijarh carigradski Vartolomej potpisali su sporazum o stvaranju Ukrajinske pravoslavne crkve, čime je dodatno rasplamsan sukob između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije. Još je neizvesno da li će Vartolomej 6. januara izdati takozvani tomos o autokefaliji, kao što je najavio, ili će Ukrajinska crkva preći pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije, kako su najavljivali pojedini mediji u Ukrajini.

foto: Dragana Udovičić

Irinej je nekoliko puta pokušao da predoči Vartolomeju kakve bi posledice po pravoslavlje mogla izazvati odluka o autokefalnosti, a prilikom njihovog nedavnog susreta u Solunu mu je sugerisao da bi bilo dobro da odustane od toga. Sveti arhijerejski sabor SPC je nakon zasedanja u novembru saopštio da je odluka Carigradske patrijaršije neutemeljena, a "odluka o rehabilitaciji raskolničkih grupa neprihvatljiva", te da ih stoga SPC neće priznati. Nedavno se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastao sa Carigradskim patrijarhom u Istanbulu, gde mu je izneo jasan stav SPC o neophodnosti sazivanja Svepravoslavnog sabora, na kojem bi bio rešen pomenuti veliki problem.

8 meseci prošlo od zahteva Ukrajinske crkve za priznavanje autokefalnosti

Draško Đenović SPC da ostane dosledna svom stavu

foto: Printscreen

Verski analitičar Draško Đenović kaže za Kurir da još nije poznato šta taj tomos podrazumeva, da li će time dobiti autokefalnost ili samostalnost, ali pod Vaseljenskom patrijaršijom: - SPC je već rekla da ne priznaje to i prilično sam siguran da će ostati dosledna svom stavu i da će ostati uz Moskvu, odnosno dosledna kanonima pravoslavne crkve. SPC ne bi želela da dođe u sličnu situaciju kao Kiril, ne može da prizna ovu odluku jer bi u tom slučaju izgubila legitimitet da se njoj pomogne ako bi došlo do davanja autokefalnosti, odnosno nezavisnosti makedonske crkve.

Kurir.rs/ MINA BRANKOVIĆ/ Foto: Dragana Udovičić, EPA, AP, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja