VUČIĆ SA NAJBOLJIM DIPLOMCIMA MEDICINE: Deco, dobro ste zanimanje odabrali, treba da ostanete u svojoj zemlji! Plate će biti sve veće (VIDEO)
Foto: Printscreen Pink Tv

prijem u palati srbija

VUČIĆ SA NAJBOLJIM DIPLOMCIMA MEDICINE: Deco, dobro ste zanimanje odabrali, treba da ostanete u svojoj zemlji! Plate će biti sve veće (VIDEO)

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Palati Srbija primio 60 najboljih diplomaca sa svih medicinskih fakulteta u Srbiji. Za njih je danas veliki dan jer dobijaju zaposlenje!

1 / 4 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Njima se danas uručuju ugovori, a ceremoniji prisustvuje i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Srećan sam i zadovoljan što već drugi put organizujemo ovakav događaj za najbolje diplomce... Zdravstvo moramo da sačuvamo, to je budućnost za našu zemlju i za našu decu, moramo da sačuvamo 38.000 lekara u Srbiji - rekao je Vučić.

Na početku prijema, predsednik Vučić je pozdravio najbolje diplomce i poručio im da, iako mrzi ofucane fraze, njihovi roditelji danas treba da budu ponosni na njih i na njihov uspeh i naglasio da su oni budućnost Srbije i da treba da ostanu i rade u svojoj zemlji.

foto: Pritnscreen/Pink

Otud i ovakvo praćenje njihovog rada i uspeha koje je kao rezultat donelo zaposlenje jer se rad i trud isplate. Vučić je dodao da je svestan da su njihove plate bile male i da je među prvima tražio da se one bitno povećaju.

Predsednik je dodao i da će im se plate još povećavati, ali da ne treba da zaborave da te plate neko treba i da zaradi jer se zdravstvo finansira iz budžeta. Vučić je objasnio da povećanje do skoro nije bilo moguće jer je ekonomija zemlje bila uništena, ali sada kada u Nišu umesto dve imate osam fabrika priča je potpuno drugačija jer se taj novac sliva u budžet i ide u zdravstvo i slično...

Vučić je najavio i da će u subotu otvoriti renoviranu Opštu bolnicu u Vranju, u čiju je rekonstrukciju, kaže, uloženo 3,5 miliona evra i poručio da moramo da sačuvamo zdravstvo, jer je ono suština standarda i sustina opstanka.

1 / 4 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rekao, za plate lekara se na godišnjem nivou izdvaja 39 milijardi, a za medicinske sestre 41 milijarda dinara.

"Moraćemo to da povećavamo svake godine, ako želimo da zadržimo ljude u zemlji, ukazao je predsednik. "Da bismo mogli da opstanemo, moraćemo značajnije da finansiramo medicinsko osoblje. To je ono što svi traže, nema ih dovoljno u Nemačkoj i drugim zemljama", rekao je Vučić.

Iako sam svestan da nećemo moći da sačuvamo sve, važno je, ističe predsednik, da probamo da sačuvamo 95 do 97 odsto medicinara, jer je to veliki uspeh za zemlju.

Ponovio je da je srpsko zdravstvo danas ispred nekoliko zemalja EU, iako je pre pet godina bilo ubedljivo poslednje.

(Kurir.rs/Foto: TV Pink Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track