PRESEDAN! FOND PIO IZGUBIO SPOR: Penzioner pobedio državu
Foto: Shutterstock

Hit u Bačkoj Palanci

PRESEDAN! FOND PIO IZGUBIO SPOR: Penzioner pobedio državu

Društvo -

Penzioner iz Bačke Palanke prvi je u Srbiji pobedio državu, barem u prvom stepenu, kada je Osnovni sud u Bačkoj Palanci presudio da je Fond PIO dužan da mu vrati oko 500.000 dinara na ime umanjenja penzije, kamate i troškove suda.

U objavljenoj presudi precizira se da je Fond PIO dužan da penzioneru isplati razliku između pripadajućeg (prema rešenju PIO) i umanjenog iznosa mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. (kada je otišao u penziju) pa do 31. decembra 2017. (kada je podneo tužbu), kao i još 53.676 dinara na ime zatezne kamate, plus 73.403 dinara za sudske troškove.

U obrazloženju presude se navodi da je Fond PIO bio dužan da za sve korisnike kojima je umanjio penziju prethodno donese rešenje o umanjenju penzije s poukom o pravnom leku, pogotovu što prema Zakonu o PIO žalba ne zadržava izvršenje rešenja.

- Ovakvo umanjenje iznosa penzije bez prethodnog donošenja rešenja tužitelju direktno je suprotno Zakonu o PIO i Zakonu o opštem upravnom postupku - navodi se u presudi i dodaje da je time penzioner lišen ne samo dela svoje penzije već i prava na pravni lek, pogotovu što je rešenje o pripadajućoj penziji Fond PIO ovom penzioneru izdao kada je već bio na snazi Zakon o privremenom umanjenju penzija.

Fond PIO je u postupku prigovorio da ovaj sud nije nadležan da ocenjuje ustavnost zakona koji je donela Skupština, niti da utvrđuje, ocenjuje ili menja visinu iznosa penzije bilo kom penzioneru, što je sud u Bačkoj Palanci ocenio neosnovanim, jer oni o tim pitanjima nisu ni raspravljali, niti je to tužilac tražio, već je samo tražio isplatu iznosa umanjene penzije. Fond je na ovu presudu uložio žalbu, ali se o ovom slučaju nije javno oglašavao.

Dejan Gavrilović iz udruženja za zaštitu potrošača Efektiva smatra da ovo može biti presedan za sve sudske sporove koje iz istog razloga penzioneri vode protiv Fonda PIO.

foto: Fonet

- Ako ova prvostepena presuda bude potvrđena i u drugom stepenu, onda će penzioneri kojima je od 2014. godine umanjena penzija moći da se nadaju da će i oni biti obeštećeni - ocenio je Gavrilović za Kurir.

SAVEZ PENZIONERA SRBIJE NOVAC NEĆE BITI VRAĆEN

Vasilije Belobrković, zamenik predsednika Saveza penzionera Srbije, smatra da ova presuda neće biti potvrđena u drugom stepenu i postati izvršna. - Ovo je tek jedna pozitivno rešena tužba u moru drugih koje su odbačene. Ne očekujem da će postati pravosnažna, jer Fond PIO nije ni bio u obavezi da šalje rešenja o umanjenju penzija, budući da je to direktno regulisano Zakonom o privremenom smanjenju penzija - ocenio je Belobrković.

STATISTIKA

700.000 penzionera primalo umanjenu penziju od 2014. 60.000 penzionera, prema procenama, podnelo tužbe 210 miliona evra godišnje bili efekti smanjenja penzija 840 miliona evra mogli bi penzioneri da traže od države

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja