MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Sramno ponašanje prema operskoj pevačici
Foto: Ana Paunković

predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Sramno ponašanje prema operskoj pevačici

Društvo -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je danas kao "skandalozno i za svaku osudu" osudila ponašanje zaposlenih u jednoj trgovačkoj radnji u Novom Sadu prema operskoj pevačici romske nacionalnosti Nataši Knežević Tasić.

"Niko ne sme da se ponaša prema Romima i Romkinjama kao da su građani drugog reda. Srbija je njihova država kao što pripada i svima ostalima i oni mora da imaju jednaka prava kao i svi ostali građani i građanke. Država se za to bori, a ovakvi pojedinačni postupci su skandalozni i za svaku osudu", navela je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je istakla da celo srpsko društvo mora da se bori protiv vladajućih predrasuda zbog kojih ne može da ide napred.

"Ako želimo da budemo deo jednog modernog i razvijenog društva, oslobođenog od nasilja, predrasuda i stereotipa onda ovo nisu vrednosti kojima težimo. Verujem da svi oni koji su se podsmevali Nataši, ne želevši pritom ni da joj se izvine zbog neprijatnosti u koju su je doveli, ne znaju da je ona svetski priznata operska pevačica, obrazovana žena i jedna od najistaknutijih Romkinja. Ponosna sam što živi u Srbiji i doprinosi bolitku naše zemlje", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade, koja predsedava i Koordinacionim telom za praćenje sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, podsetila je i da su Romkinje na neki način dvostruko diskriminisane - kao žene i kao pripadnice romske populacije.

"Pored mera koje država sprovodi a tiču se boljih uslova u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja pripadnika romske zajednice, ne možemo govoriti o napretku i uspešnoj integraciji u društvo ako postoje pojedinci koji vođeni predrasudama i mržnjom svrstavaju Rome i Romkinje u građane drugog reda. To je nedopustivo i to nećemo tolerisati", naglasila je Mihajlovićeva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja