Najnovije vesti

MINISTAR MALI: Već u januaru prosečna plata 460 evra! Budžet nam je u plusu
Foto: Marina Lopičić

poboljšanje standarda prioritet

MINISTAR MALI: Već u januaru prosečna plata 460 evra! Budžet nam je u plusu

Društvo

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali kaže da je poboljšanje standarda građana prioritet Vlade Srbije, te da se očekuje da će već u januaru 2019. prosečna plata biti 460 evra.

On je u intervjuu za Alo rekao i da će povećanjem broja investicija, olakšicama za privrednike i daljim smanjenjem nezaposlenosti životni standard građana nastaviti da raste i da će rasti i penzije.

"Optimista sam i nakon uspešne 2018. verujem da ćemo imati podjednako uspešnu, ako ne i uspešniju 2019. godinu", rekao je Mali i istakao da građani mogu u 2019. kada je reč o ekonomskom aspektu da očekuju dobre vesti.

Kaže da će plate u javnom sektoru biti povećane između sedam i 12 odsto, a da će minimalna cena rada, prvi put, biti iznad 27.000 dinara.

Navodi da dobri ekonomski rezultati u 2018. godini i brojevi "ne lažu", već jasno ukazuju da je ekonomska politika koju vodi Vlada Srbije ispravna.

Kako je rekao, stopa nezaposlenosti je danas 11,3 odsto, očekuje se rast BDP od 4,4 odsto ove godine, javni dug je 54,1 odsto, uskoro bi trebalo da bude ispod 50 odsto, a Srbija je lider u regionu po rekordnom prilivu stranih investicija.

"Takođe, ovu godinu ćemo završiti sa suficitom u budžetu", naglasio je Mali.

Smatra da je neosnovana primedba Fiskalnog saveta da se u 2019. umesto više novca za kapitalne investicije, sredstva povećavaju za vojsku i policiju.

"Za kapitalne projekte nikada više novca nismo imali, jer smo u 2019. izdvojili 220 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego ranije", kaže ministar finansija.

Naveo je da su svi u Vladi Srbije zadovoljni budžetom za sledeću godinu.

U intervjuu za Blic Mali je, upitan koliko bi eventualni izbori i pitanje Kosova mogli da uspore reforme, rekao da što se tiče Kosova, svaka nestabilnost utiče na ekonomiju, a da od nestabilnosti beže i investitori i kapital.

foto: Zorana Jevtić

"Zbog toga je rešenje pitanja Kosova veoma važno. Što se tiče izbora, ne postoji nikakva indicija za bilo kakve izbore u 2019. Ukoliko apstrahujemo eksterne šokove na koje ne možemo da utičemo, ja sam optimista da će 2019. biti uspešna kao i 2018, ako ne i uspešnija", kaže Mali.

Na pitanje plaši li se da bi planove mogla omesti nova svetska kriza čija mogućnost se najavljuje, Mali navodi da ga naravno plaše faktori na koje se ne može uticati, poput spoljnih šokova i globalnih kretanja. "Nikada ne možete da predvidite šta može da se desi globalno, ali ohrabruju stope rasta kineske i američke ekonomije, kao i rast ekonomije Evrope", rekao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Alo/Blic/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...