NACIONALNE PENZIJE SE NEĆE DELITI ŠAKOM I KAPOM: Ministar Vukosavljević najavio tri do pet priznanja godišnje
Foto: Dado Đilas

strožiji kriterijum

NACIONALNE PENZIJE SE NEĆE DELITI ŠAKOM I KAPOM: Ministar Vukosavljević najavio tri do pet priznanja godišnje

Društvo -

BEOGRAD - Nacionalna priznanja vrhunskim umetnicima, nakon 6 godina pauze, biće ponovo dodeljena u 2019, ali će broj dobitnika biti znatno smanjen u odnosu na godine kada su takozvane nacionalne penzije ranije dodeljivane, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u intervjuu za Radio Beograd 2.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema njegovim rečima ta priznanja ne treba dodeljivati inflatorno, jer jasno je da velikih iznad prosečnih višedecenijskih doprinosa kulture nema tolko da svake godine može da bide 15 ili 20 nosilaca tog priznanja.

"Verujem da je tri do pet nacionalnih priznanja godišnje prava mera koliko jedno društvo može da prihvati. Tu ne mislim na finansijski deo već verujem da inflatornost obezvređuje neki smisao pa i dodelu nacionalnih priznanja vrhunskim umetnicima" kazao je Vukosavljević i dodao da strožiji kriterijum za dodelu nacionalnih priznanja podrazumeva i smanjenje broja dobitnika, objasnio je Vukosavljević.

Ministar je istakao da će Nacrt medijske strategije, koji će uskoro biti usvojen, regulisati emitovanje sadržaja u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"Obaveza Ministarstva kulture i informisanja je stalna borba protiv neprimerenog sadržaja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Medijska strategija je oruđe kojim ćemo se dodatno boriti protiv toga" naglašava Vukosavljević. .

foto: Damir Dervišagić

Komentarišući pismo Medijske koalicije premijerki Brnabić, u kome se kaže da je situacija u medijima svakim danom sve lošija i da su pojedini novinari sve ugroženiji, pozivajući se na slučaj Milana Jovanovića, poziva na ministar je rekao da, u tom slučaju, nije reč o cenzuri nego o kriminalu, protiv koga će se država najoštrije boriti.

Kao najveće uspehe u radu svog ministarstva Vukosavljević je izdvojio otvaranje Narodnog muzeja i Kulturnog centra u Pekingu, a kao najveći nedostatak izostanak usvajanja Strategije kulturnog razvoja koja će, veruje, biti usvojena ove godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track