Rod maline smanjen za 40 odsto

Rod maline smanjen za 40 odsto

Društvo -
Ako se nastave tropske vrućine, to će uticati na slabiji porast izdanaka koji bi sledeće godine trebalo da donesu rod, rekao Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku

ČAČAK - Proizvodnja maline u Srbiji ove godine je drastično smanjena, a razlozi su duga, hladna zima, ali i prolećni mrazevi i vlažno vreme, navode u Institutu za voćarstvo u Čačku, predviđajući da će rod biti upola manji od prošlogodišnjeg.

"Mnoga područja stagniraju u proizvodnji, poput Šapca, gde je berba već završena. Čak je i kvalitet problematičan, dok podaci sa otkupnih mesta govore da je proizvodnja manja za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu", kazao je Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo.

Ako se nastave tropske vrućine, to će uticati na slabiji porast izdanaka koji bi sledeće godine trebalo da donesu rod, kazao je on i dodao da na području Arilja i Ivanjice berba još traje, a, iako su plodovi sitniji, kvalitet je dobar.

Leposavić je kazao da je proizvodnja malina, osim kod nas, znatno smanjena i u drugim zemljama koje su veliki proizvođači, poput Poljske i Čilea.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track