JOŠ JEDNA SUMNJIVA PRODAJA STANA: Izvršitelj terao vlasnika da kupi sopstveni stan
Foto: Privatna Arhiva

JAVAŠLUK Još jedna sumnjiva prodaja stana

JOŠ JEDNA SUMNJIVA PRODAJA STANA: Izvršitelj terao vlasnika da kupi sopstveni stan

Društvo -

NEPRAVDA Mališi Živanoviću preti izbacivanje iz stana u centru Beograda iako je većinski vlasnik, jer mu izvršitelj Predrag Filijović nije dozvolio da kupi manjinski deo od drugih vlasnika, pa bez odluke suda zakazao iseljenje za 10. januar

Mališi Živanoviću iz Beograda nad glavom visi iseljenje iz stana čiji je većinski vlasnik, i to samo zato što mu javni izvršitelj nije dozvolio pravo preče kupovine manjinskog dela od druga dva suvlasnika, već je od njega tražio da kupi i sopstveni deo stana i da za to iskešira 182.000 evra, tvrdi advokat Vladimir Gavarić, koji zastupa Živanovića.

Borba za stan od 114 metara kvadratnih na atraktivnoj lokaciji u Ulici kneza Miloša počela je kada suvlasnici nisu mogli da se dogovore o podeli, pa je sud odlučio da se ide na civilnu deobu, odnosno prodaju nekretnine. - Javni izvršitelj Predrag Filijović zakazao je javnu prodaju za 7. novembar 2018, ali je sve vreme izbegavao da Živanoviću, koji ima 62,5 odsto vlasništva, dozvoli pravo preče kupovine ostatka. Kad smo se na sudu izborili za pravo preče kupovine i kada je prodat po izlicitiranoj cena od 21 milion dinara (182.000 evra), izvršitelj je, umesto da Živanoviću ponudi da kupi manjinski deo stana, od njega tražio da otkupi celu nepokretnost i da u roku od tri dana uplati celokupnu izlicitiranu cenu, što on nije mogao da prihvati jer nije lako naći toliki novac u tako kratkom roku - objašnjava advokat Gavarić i dodaje da po Zakonu o prometu nepokretnosti nosilac prava preče kupovine ima rok od 30 dana da se izjasni da li će se tim pravom koristiti ili ne.

foto: Slavica Tomčić

Živanović i njegov advokat su se na nepravilnosti u radu izvršitelja Filijovića žalili sudu i Komori javnih izvršitelja. - U Komori javnih izvršitelja nisu hteli da pokrenu disciplinski postupak dok sud ne donese odluku, a to može da potraje najmanje šest meseci. U međuvremenu, izvršitelj pokušava Živanovića da izbaci iz stana i zakazao je iseljenje za 10. januar, i to bez rešenja o iseljenju, koje prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju donosi sud. Ne bismo ni znali da je iseljenje zakazano da nas policija nije obavestila - kaže Gavarić i dodaje da su protiv izvršitelja podneli krivičnu prijavu.

foto: Slavica Tomcic

Mališa Živanović ističe da je kupac stan već uknjižio na svoje ime i na njegov račun uplatio pripadajući deo novca, a izvršitelj mu je od te sume naplatio čak i troškove advokata ostalih suvlasnika stana u iznosu od 793.125 dinara. - Zašto bih ja plaćao tuđe advokate? Ako sud donese odluku da je stan prodat na zakonit način, ja ću se iseliti, ali dok sud ne presudi, ne smem da diram taj novac koji mi stoji na računu. Do tada ne mogu ni da rešim stambeno pitanje, a izvršitelj hoće da me izbaci iz stana koji sam nasledio od oca i koji mi iz nekog razloga nije dozvolio da kupim - kaže Živanović.

Brojka 62,5 odsto vlasništva nad stanom ima Mališa Živanović

Nedostupan Izvršitelj bez odgovora

Mobilni telefon javnog izvršitelja Predraga Filijovića juče je bio nedostupan, a u njegovoj kancelariji su nam rekli da je na putu. Pitanja smo mu poslali i mejlom, ali do zatvaranja ovog broja Kurira odgovor nismo dobili.

Komora javnih izvršitelja Ništa bez odluke suda

U Komori javnih izvršitelja Kuriru je potvrđeno da se Mališa Živanović žalio na rad izvršitelja Predraga Filijovića, ali da odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv njega ne mogu da donesu dok se sud ne izjasni. - Advokatu Vladimiru Gavriću dostavljen je odgovor disciplinskog tužioca u kojem se navodi da je u toku sprovođenja izvršenja podneto više pravnih sredstava, a imajući u vidu da se odlučivanje o istim nalazi u isključivoj nadležnosti suda, od odluke suda i daljeg postupanja javnog izvršitelja zavisiće i odluka disciplinskog tužioca o postojanju osnova za podnošenje zahteva za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javnog izvršitelja - kažu u Komori izvršitelja.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track