LEDENO VREME UBIJA PO SRBIJI! ODNELO I ČETVRTU ŽRTVU: Muškarac danima ležao smrznut u snegu!
Foto: Zoran Šaponjić

DRAMATIČNO

LEDENO VREME UBIJA PO SRBIJI! ODNELO I ČETVRTU ŽRTVU: Muškarac danima ležao smrznut u snegu!

Društvo -

Bela smrt U selu Izumno kod Vranjske Banje juče je pronađeno beživotno telo muškarca (55), a veruje se da je pao u sneg i preminuo

U selu Izumno kod Vranjske Banje juče je pronađeno beživotno telo muškarca (55) iz tog sela, a prema nezvaničnim informacijama, preminuo je od posledica smrzavanja. Muškarac je živeo sam u selu koje se nalazi u brdima iznad Vranjske Banje, a postoji mogućnost da je prošlo i nekoliko dana pre nego što je pronađen.

foto: Profimedia

Ovo je četvrta žrtva smrzavanja u Srbiji otkako je počela zima. Sredinom decembra telo Miroslava Dobića (48) pronađeno je u snegu u ataru sela Laćarak, kod Sremske Mitrovice. Još jedna tragedija desila se u opštini Šid, u vikend naselju Đipša na Fruškoj gori pronađeno je telo Mladena Kotarlića iz Vizića, starog oko 61 godinu. Nakon uviđaja utvrđeno je da je smrt nastupila zbog smrzavanja.

Od posledica smrzavanja preminula je i starija baka (78), koja je u selu Brančići nadomak Prijepolja u utorak pronađena pored puta.

Strahuje se da ovo nije konačan broj stradalih od smrzavanja, a prava drama odigrala se juče i u Brodarevu, gde su žitelji ovog mesta pronašli u snegu promrzlog muškarca srednjih godina, a čekalo se da se ekipa spasilaca probije i izvuče ga.

foto: EPA

Jedan od meštana Brodareva Bajko Gojak kaže da je primetio da nesrećni čovek leži kraj puta gotovo u potpunosti prekriven snegom i da daje znake života. Pošto nije mogao sam da mu pomogne, a nadležne službe nisu bile u mogućnosti da izađu na teren jer su putevi zavejani, pozvao je nadležne i dramatično zatražio pomoć:

- Ne znam šta da radim, čovek zaleđen leži u snegu!

Nakon toga odmah je reagovao komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Vujadin Kovačević, uputivši ekipu ka Brodarevu. Prema nezvaničnim saznanjima, radi se o sredovečnom muškarcu koji živi u Zakutu, selu iznad Brodareva.

foto: EPA

U selima oko Nove Varoši 5.000 stanovnika odsečeno je od sveta zbog snega koji sedam dana pada u tom kraju, a nekoliko sela je i bez struje. Sneg je na nekim mestima dostigao visinu i do jednog metra, a ekipe "Elektrodistribucije" su na terenu i uz velike napore pokušavaju da otklone kvarove.

- Morali smo da uvedemo vanrednu situaciju. Ovakvo nevreme nismo skoro imali - rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević za RTS i dodao da će im biti potrebna dodatna mehanizacija kako bi se izborili sa situacijom.

Vanredna situacija zbog vremenskih nepogoda juče je uvedena i u Lučanima.

Kurir.rs/ M. Branković - J. Pronić/ Foto; EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track