DRŽAVA TRAŽI NAČINE DA ZADRŽI RADNU SNAGU: Poslodavci strepe da će ostati bez radnika
Foto: Shutterstock

ekspertski TIM

DRŽAVA TRAŽI NAČINE DA ZADRŽI RADNU SNAGU: Poslodavci strepe da će ostati bez radnika

Društvo -

Ministarstvo za rad pravi tim stručnjaka koji će na prvom sastanku 15. januara pokušati da nađe načine da se poboljša položaj zaposlenih u Srbiji

Najeminentniji stručnjaci iz različitih oblasti činiće tim koji će pokušati da pomogne Vladi Srbije da spreči odliv radne snage, mahom mlade i visokokvalifikovane, iz zemlje u države EU, pre svega u Nemačku, zbog liberalnijeg zakonodavstva u toj zemlji prema migrantima.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, na čijem je čelu ministar Zoran Đorđević, najavilo je da će već sredinom januara biti formiran tim koji će predložiti mere koje će omogućiti mladima da ostanu u zemlji umesto da se masovno iseljavaju, kao i da se oni koji su već otišli vrate u Srbiju.

Ekspertski tim, koji će činiti stručnjaci iz Srpske akademije nauka i umetnosti, ministarstava, univerziteta, predstavnika privrede iz NALED, Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca, sindikata, nevladinih organizacija, imaće prvo zasedanje 15. januara.

Cilj rada ekspertske grupe, osim zadržavanja stručnjaka u zemlji, biće i pronalaženje načina za privlačenje stranog stručnog kadra, što bi Srbiju preporučilo kao zemlju s kvalitetnom radnom snagom.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ističe da postoji dobra volja da se položaj zaposlenih u Srbiji popravi, ali da su mogućnosti male. - Svi shvatamo da je za poslodavce veliki problem što će ostati bez kvalifikovane, pa čak i bez ikakve radne snage. Taj problem će morati da se rešava disciplinarno iz svih oblasti. Poslodavci neće biti u situaciji da znatno povećaju zarade, jer nemaju profite koji bi to omogućili. Verovatno će predlog poslodavaca biti da se smanje porezi i doprinosi na zarade da bi se za toliko povećale zarade. Moraju se obezbediti bolji uslovi za poslovanje, da plate zaposlenima budu redovne, da budu povećane na račun poreza i na račun profita poslodavca - kaže Atanacković i navodi primer Republike Srpske, koja je smanjila poreze i doprinose na zarade, s tim što su poslodavci dužni da taj novac podele zaposlenima.

I u Privrednoj komori Srbije rešenje vide u podsticajima države kako bi se podržalo započinjanje sopstvenog biznisa i zapošljavanje novih ljudi. - Privredna komora Srbije će kao deo ekspertskog tima predložiti mere koje će omogućiti ljudima koji započinju sopstveni biznis ili već imaju proizvodne pogone da zaposle još ljudi. Država bi trebalo da daje podsticaje za obuku dodatnog kadra, kao i da se nađu načini da se bolje povežu studenti i kompanije - kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i dodaje da bi domaćim stručnjacima koji su u inostranstvu trebalo omogućiti da učestvuju u različitim projektima u Srbiji kako bi se vratili u zemlju.

Ranka Savić Poštovati zakone

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da bi država pre svega trebalo da obezbedi da se poštuju postojeći zakoni. - Zakon o radu trebalo bi da se poštuje kako se ne bi dešavalo da radnici ne budu plaćeni za prekovremeni rad, kao i da se spreči da poslodavac ne isplaćuje zarade i ne uplaćuje doprinose zaposlenima - kaže Savićeva i dodaje da bi se poštovanjem zakona znatno smanjile migracije radne snage.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track