ODAVDE SU SVETI SAVA I SIMEON ZAPOČELI IZGRADNJU HILANDARA: Evo zašto je manastir Vatoped značajan za sve Srbe i pravoslavlje (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

sveta gora

ODAVDE SU SVETI SAVA I SIMEON ZAPOČELI IZGRADNJU HILANDARA: Evo zašto je manastir Vatoped značajan za sve Srbe i pravoslavlje (VIDEO)

Društvo -

Sveti manastir Vatoped na Svetoj Gori je osnovao car Teodosije Veliki, a najstariji hram ima hiljadu godina. Tokom duge istorije posećivali su ga mnogi monasi, između ostalog Rastko Nemanjić, koji se tu zamonašio, i njegov otac Stefan Nemanja.

"U 12. veku je u naš manastir došao princ Rastko, sprski princ koji se zamonašio u našem manastiru dobivši ime Sava", ispričao je za TV Hram monah Arsenije, sabrat Svetog manastira Vatoped na Svetoj gori.

Nešto kasnije je u manastir došao i njegov otac Stefan Nemanja, koji se zamonašio u Srbiji pod imenom Simeon.

"U to vreme manastir Vatoped je imao izuzetne monahe i starca koji je bio odličan duhovnik. Sava i Simeon su postali veliki ktitori manastira Vatoped. Podigli su kapelu preobraženja, mnoge crkve i delove manastira su obnovili", ispričao je monah.

Ovaj manastir ima veliki značaj za srpski narod a Arsenije Svetogorac kaže da je to naročito zbog toga što su odavde Sveti Sava i Sveti Simeon podigli Hilandar.

"Od tada su Hilandar i Vatoped bratski manastiri i zbog toga imamo jednu zanimljivost... kada je slava manastira Vatoped Blagovesti, onda je iguman našeg manastira zapravo iguman Hilandara. A kada je slava manastira Hilandara Vavedenje presvete Bogorodice, tada vatopedski iguman postaje iguman Hilandara", objasnio je monah.

Posle Save i Simeona mnogobrojni srpski monasi su došli u Vatoped. Među poznatim Srbima koji su dolazili u manastir su i srpski vladari Stefan Dušan, Jovan Uglješa a monah Arsenije Svetogorac kaže da su oni pomagali kako ovaj tako i druge manastire.

"Tu se pokazala veza srpskog naroda sa Svetom gorom, ali i ljubav srpskog naroda prema grčkom", kaže on.

(Kurir.rs/R.M./Foto: Printscreen Youtube TV Hram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track