Najnovije vesti

KO SE NE ODAZOVE 3 PUTA NA PREGLEDE ZA RANO OTKRIVANJE RAKA, PLATIĆE LEČENJE AKO SE RAZBOLI! Ovo su novine u predlogu novog zakona!
Foto: AP/Ilustracija

Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju

KO SE NE ODAZOVE 3 PUTA NA PREGLEDE ZA RANO OTKRIVANJE RAKA, PLATIĆE LEČENJE AKO SE RAZBOLI! Ovo su novine u predlogu novog zakona!

Društvo

Građani koji se tri puta, bez objašnjenja, ne odazovu na skrining preglede za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva plaćaće iz svog džepa do 35 odsto lečenja ukoliko se razbole od tih bolesti.

Ovo je jedna od novina koje predviđa Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stigao u Skupštinu Srbije 9. januara, a čiji je cilj podizanje svesti građana o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda.

- Građani iz određenih starosnih i drugih grupacija se u okviru nacionalnih programa pozivaju na skrining preglede i nije nikakav problem da neko kaže "nisam u mogućnosti tada da dođem, da li možete da mi zakažete tad i tad". Međutim, ako se neko tri puta ne odazove na pregled, bez ikakvog objašnjenja ili opravdanja, a razboli se od te bolesti za koju je bio pozvan na skrining, osiguranik će plaćati do 35 odsto od cene zdravstvene usluge, dok će se najmanje 65 odsto sredstava izdvajati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - navodi izvor Kurira koji je upućen u sadržaj Predloga zakona i objašnjava:

- Cilj je da ljudi prihvate da treba da idu na preventivne preglede i redovno kontrolišu svoje zdravlje, a ne da se neko kažnjava. Znači, ako ste pozvani na skrining raka dojke, a imate neki problem sa srcem, recimo, RFZO će i dalje potpuno snositi troškove vašeg lečenja. Odnosi se samo na bolesti za koje se niste odazvali od jednog do drugog ciklusa skrininga. I za pacijente, ali i za državu je višestruko bolje, ali i jeftinije da se potencijalne bolesti otkriju na vreme i samim tim spreče i izleče.

Primera radi, na poziv za mamografiju odazove se tek svaka druga ili treća žena starosti od 50 do 69, a rak dojke je u potpunosti izlečiv ako se otkrije na vreme.

foto: Profimedia

- Srbija je po obolevanju od raka na 18, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. To jasno ukazuje na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što Srbija i čini uvođenjem organizovanih skrining programa, koji znatno smanjuju mortalitet od ovih bolesti. Najčešće maligne bolesti u Srbiji su rak dojke, pluća, prostate, debelog creva i grlića materice - podaci su Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

Bolovanje i do 60 dana

Prema predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju koji je 8. januara ušao u skupštinsku proceduru, izabrani lekar može da otvori bolovanje do 60 dana.

To je duplo više nego sada, a predloženo je i da se za vreme odsustva sa posla zbog nege deteta do 18 godina roditeljima isplaćuje naknada za bolovanje u visini od 100 odsto osnovne plate.

Proširena prava Rekonstrukcija dojki sada o trošku države

Prava koja će građani imati na teret zdravstvenog osiguranja s druge strane bi bila proširena po novom zakonu, pa tako one žene koje su operisane od karcinoma dojke i kod kojih je urađena mastektomija - odstranjenje jedne ili obe dojke, imaće mogućnost da o trošku osiguranja urade korekciju ili rekonstrukciju. To ranije nije bio slučaj, a ovo pravo je uvršteno nakon inicijative Udruženja žena koje su operisane od raka dojke.

Rak grlića materice: - po smrtnosti Srbija je na trećem mestu u Evropi - dve trećine slučajeva otkriva se tek nakon rane invazivne faze - svake godine od raka grlića materice umre više od 600 žena

Rak dojke: - rak dojke je treći najčešći uzrok smrti među ženama starijim od 45 godina - rak dojke se dijagnostikuje kod svake dvanaeste žene u Srbiji - svake godine od raka dojke umre više od 2.000 žena

Rak debelog creva i rektuma: - drugi je uzrok smrti od raka kod muškaraca, a treći uzrok smrti kod žena - stopa mortaliteta kod muškaraca je veća za 15 odsto, a kod žena za 19 odsto nego u EU - svake godine od raka debelog creva umre više od 3.000 muškaraca i žena

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...