GRADI SE NOVI BEOGRAD SITI: Država se seli na Novi Beograd!
Foto: Promo

Svetska metropola Gradi se novi Beograd siti

GRADI SE NOVI BEOGRAD SITI: Država se seli na Novi Beograd!

Društvo -

Svi organi Vlade Srbije, ali i Grada Beograda mogli bi da se presele u Blok 18, gde će biti izgrađen Beograd siti, koji će postati centar poslovnog zbivanja u ovom delu Evrope, saznaje Kurir!

Preko puta Beograda na vodi, oko Sava centra, planirana je izgradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa od preko 35.000 metara kvadratnih. Za razvoj projekata zainteresovan je ruski investicioni fond "Marera propertiz", koji je već prisutan u Srbiji i u svom posedu ima preko 55.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

foto: promo

- S delegacijom ruskog predsednika Vladimira Putina stižu i ogromni projekti, koji će iz korena izmeniti izgled Beograda, tako da će on postati centar ovog dela sveta. Očekujemo da će ovo biti jedna od glavnih tema razgovora predsednika Rusije i Srbije u domenu ulaganja ruskih investitora u našu ekonomiju. Investicioni planovi fonda "Marera propertiz" za nas su veoma ambiciozni, a nekoliko transakcija biće realizovano u prvom kvartalu ove godine - kaže dobro obavešteni izvor Kurira i dodaje:

- I na gradskom i na državnom nivou ozbiljno se razmatra da navedena investiciona grupa za potrebe grada i države sagradi objekte u kojim bi bili smešteni svi organi Vlade Republike Srbije, kao i Beograda. Na ovaj način i država i grad bi, bez utroška iz budžeta, dobili najmodernije i najfunkcionalnije uslove za rad, koje nemaju ni svetske metropole. "Marera propertiz" na svetskom tržištu poseduje milione kvadratnih metara poslovnog prostora i prava je sreća što su Srbiju targetirali kao svoje sledeće veliko strateško tržište.

foto: Privatna arhiva

Glavni gradski urbanista Milutin Folić kaže za Kurir da je Blok 18, nakon Beograda na vodi, jedan od četiri velika razvojna područja u Beogradu. - Projektom "Beograd na vodi" pokazali smo da možemo da neke od najzapuštenijih područja u centru grada pretvorimo u nešto atraktivno i baš ono što je Beogradu neophodno. Zbog toga me ne čudi što postoji veliko interesovanje za investiranje u Beograd. Projekat "Blok 18" u skladu je s našom vizijom da se Beograd poveže s rekama, to će biti Beogradski siti, koji će biti jezgro svih zbivanja u gradu. Iz "Marera propertiza" potvrdili su svoju zainteresovanost za razvoj ovog projekta, kako bi i Beograd dobio svoj Siti, nalik na one u Njujorku, Londonu ili Singapuru.

"Marera propertiz" Obimne rekonstrukcije zgrada po prestonici

Ruski investicioni fond "Marera propertiz" rekonstruisao je devastirane zgrade u centru grada, poput bivše zgrade "Jugohemije" u Resavskoj, zgrade "Trudbenika" preko puta Depoa na Bulevaru kralja Aleksandra, zgrade na Bulevaru preko puta Crkve Svetog Marka, a u toku je rekonstrukcija i dogradnja zgrade bivše fabrike "Beko" na Kalemegdanu.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track