IZMENJENI ZAKON O PIO UDARA NA NEREDOVNE PLATIŠE: Ko ne plati doprinose šest meseci, gubi status osiguranika
Foto: Shutterstock

POSLEDICE

IZMENJENI ZAKON O PIO UDARA NA NEREDOVNE PLATIŠE: Ko ne plati doprinose šest meseci, gubi status osiguranika

Društvo -

Građane koji sami sebi uplaćuju doprinose za penziono i invalidsko osiguranje, a zbog nedostatka novca kasne sa uplatama šest meseci ili su uplaćivali manje od propisanog iznosa, Fond PIO briše sa evidencije osiguranika, a uplaćeni deo novca im se vraća

Svi građani koji samostalno uplaćuju doprinose za penziono i invalidsko osiguranje, a kasne šest meseci sa uplatom ili su uplaćivali manje novca od propisanog iznosa, izgubiće status osiguranika, a da bi ga ponovo stekli, moraće da podnesu novi zahtev.

Ovo je posledica primene izmenjenog i dopunjenog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 30. septembra 2018. godine, a po čijem članu 15 status osiguranika gube svi koji ne plate doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, i to od poslednjeg dana za koji je doprinos plaćen.

- Izmena zakonskog okvira usloviće i prestanak osiguranja određenom broju osiguranika za koje se utvrdi da pre 30. septembra ove godine nisu platili doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, bilo zbog toga što su plaćali doprinose za PIO na nižu osnovicu od utvrđene za taj period ili su neredovno izmirivali obaveze. Rešenje o prestanku svojstva osiguranika po ovom osnovu Fond će doneti po službenoj dužnosti. Ovi osiguranici neće moći da izvrše naknadne uplate doprinosa za period za koji doprinos nije plaćen šest meseci od dana dospelosti - kažu u Fondu PIO i dodaju da osiguranicima koji su doprinose za PIO po članu 15 uplaćivali u tačnom iznosu i u roku dospelosti podaci se registruju u matičnoj evidenciji i predstavljaju osnov za obračun penzija kada se za to steknu pravni uslovi.

foto: Shutterstock/Ilustracija

Kako objašnjavaju, svi oni koji su uplatili manji iznos novca za doprinose od potrebnog neće moći da doplate nedostajući iznos, već će im suma novca koju su već uplatili biti vraćena na njihov tekući račun. - Lica koja ispunjavaju zakonske uslove za uplatu doprinosa za PIO po osnovu člana 15 zakona, odnosno dobrovoljno se opredele za samostalnu uplatu, čak iako im je rešenjem Fonda prestalo svojstvo osiguranika po prethodnom zahtevu, mogu ponovo da podnesu zahtev i pristupe obaveznom osiguranju, poštujući novu zakonsku normu o redovnosti uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje - ističu u Fondu PIO.

Činjenice

- 3,76% viša je osnovica osiguranja za januar 2019. u odnosu na 2018. - 23.921 dinar, odnosno 35% prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, najniža je osnovica osiguranja - 341.725 dinara ili pet prosečnih plata najviša je osnovica osiguranja - 26 odsto iznosi doprinos za PIO, što znači da će mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za PIO biti u rasponu od 6.219,46 do 88.848,50 dinara - Isti iznosi osnovice osiguranja i doprinosa za PIO važe tokom cele 2019. - 15. u mesecu je rok za uplatu doprinosa za prethodni mesec - Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev - Građani koji više ne žele samostalno da uplaćuju doprinose moraju da podnesu zahtev za prestanak uplate

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track