Najnovije vesti

OD 13 BEBA IZ ZAMRZIVAČA NJIH 9 JE ROĐENO MRTVO: Direktor Opšte bolnice u Kraljevu otkriva šta se dogodilo sa ostalima
Ilustracija, Foto: Shutterstock

različite sudbine

OD 13 BEBA IZ ZAMRZIVAČA NJIH 9 JE ROĐENO MRTVO: Direktor Opšte bolnice u Kraljevu otkriva šta se dogodilo sa ostalima

Društvo

Od 13 tela beba, koje su stajale u zamrzivaču Opšte bolnice u Kraljevu, njih devet je rođeno mrtvo, jedno je pronađeno na deponiji, a preostala tri su bebe iz pobačaja, kaže dr Zoran Mrvić, vd direktor Opšte bolnice u Kraljevu.

"Upravo ove bebe iz pobačaja posebna su kategorija. One se donose na svet namerno izazvanim porođajem, često imaju svega 100 do 200 grama, i koliko god zvučalo surovo, medicinski se ne smatraju bebama, već patohistološkim materijalom", objašnjava dr Mrvić.

"Patohistološki materijal se ne sahranjuje. Po zakonu, on se spaljuje kao patoanatomski otpad. Od 13 tela beba, tri su pripadala ovoj kategoriji", napominje dr Mrvić.

Jedna beba nađena je mrtva na deponiji i taj slučaj je, dodaje on, ispitan i rešen, a preostalih devet beba rođene su mrtve ili su umrle ubrzo nakon porođaja. Međutim, zbog izmena zakona i usklađivanja ovih izmena sa odlukama i pravilnicima, tela dugo nisu mogla da budu sahranjena.

"Tek novim Zakonom, ova tela od 2016. mogu da se sahranjuju. Međutim, kako je taj zakon trebalo dalje uskladiti sa odlukama kojima se precizira način sahranjivanja, pitanje tela ovih beba nije bilo moguće ranije rešiti - objašnjava dr Mrvić.

On dodaje da se pompa u javnosti digla zarad senzacije, a da zakonski nema nikakvih propusta.

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...