JAVNOST OSUDILA POKUŠAJ REHABILITACIJE "LJOTIĆEVACA": Sramno veličanje Ljotića
Foto: Wikipedia

skandal

JAVNOST OSUDILA POKUŠAJ REHABILITACIJE "LJOTIĆEVACA": Sramno veličanje Ljotića

Društvo -

Nedeljnik Politikin Zabavnik u tekstu "Ko su bili ljotićevci" objavljenom 18. januara piše da se Dimitrije Ljotić "brinuo o redu u Srbiji", "osuđivao pogrome Jevreja", "dobar deo srpskih masona spasao iz logora", kao i da je "moral ovih jedinica (ljotićevaca) bio visok", što je naišlo na osudu stručne javnosti, koja smatra da je to "najbednija od svih mogućih medijskih manipulacija - manipulaciju najmlađim čitaocima".

- Za nevericu je da je u ovom renomiranom listu, koji već duže od osam decenija kupuju čitaoci svih generacija, izašao tekst koji obiluje hvalospevima o lideru srpskog fašističkog pokreta Zbor Dimitriju Ljotiću - ističu iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

Da srpska istorija ne pamti Ljotića kao pozitivnu istorijsku ličnost, smatra i dr Aleksandar Stojanović, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije. - Dimitrije Ljotić i pokret Zbor imali su pre i za vreme okupacije Srbije takozvani obaveštajni odsek koji je sakupljao podatke o Jevrejima, masonima i komunistima. Ta saznanja nesebično su stavili na raspolaganje okupatoru, a Nemci su ljotićevce smatrali jedinom stvarno lojalnom vojskom na prostoru Srbije od 1941-1944. Iako se o Ljotiću piše da je bio veliki hrišćanin i asketa, malo je poznato da je on činio teške akcije protiv mitropolita Josifa i ratnog rukovodstva SPC, te da je čak podržao i osnivanje hrvatske pravoslavne crkve u NDH, što je dokumentovano u građi nemačkih arhiva. Srpski dobrovoljački korpus je činio zločine nad civilima i političkim protivnicima, a Ljotić i Zbor bili su nešto najbliže fašizmu i nacizmu što je Srbija izrodila. Kakav je bio njihov odnos prema Jevrejima, masonima, komunistima, ali i demokratama verno svedoči njihov list Naša borba, koji je u svemu bio ustrojen po ugledu na nacističku štampu - kaže Stojanović.

foto: Printscreen

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je afirmativno pisanje o nacisti Dimitriju Ljotiću pokušaj falsifikovanja istorije

Jevrejska zopština Beograd:

Zaprepašćeni smo pisanjem "Politikinog zabavnika"

Jevrejska opština Beograd u pismu glavnom i odgovornom uredniku "Politikinog zabavnika" Zefirinu Grasiju, izrazila je zaprepašćenje pisanjem o ljotićevcima u poslednjem broju tog nedeljnika i zatražila izvinjenje. - Tražimo da ne kontaminirate nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima. Tražimo u ime 16.000 vaših jevrejskih sugrađana koji zbog Ljotića i njemu sličnih više ne mogu da traže pravdu za sebe. Tražimo to u predvečerje dana sećanja na Holokaust, kao potomci koji se sećaju, kao Jevreji koji žive u Srbiji i vole Srbiju - piše u pismu Jevrejske opštine Beograd.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track