Najnovije vesti

BORAČKE PENZIJE ZA ČETNIKE I UČESNIKE RATA 1999. GODINE? Ovo su pogodnosti iz predloga novog zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica
Foto: Printscreen, Rojters, Profimedia

BORAČKE PENZIJE ZA ČETNIKE I UČESNIKE RATA 1999. GODINE? Ovo su pogodnosti iz predloga novog zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica

Društvo

Ovim zakonom će biti obuhvaćeno i oko 36.000 boračkih penzionera

BEOGRAD - Pogodnosti iz predloga novog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, odnosile bi se na učesnike svih ratova - zaključno sa NATO bombardovanjem 1999. godine

Te pogodnosti spadala bi mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i još mnogo prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.

Novi zakon tek treba da prođe skupštinsku proceduru i mogao bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

Kako je rečeno u ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja, reč je o radnoj verziji zakona, a u toku je pribavljanje mišljenja i saglasnosti drugih nadležnih organa.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon bi trebalo da bude osnovni dokument koji će obezbediti mnoge povoljnosti za sve ratnike (u pojedinim slučajevima njihovu rodbinu i potomke) - od balkanskih ratova do NATO agresije 1999. godine, kao i za one koji učestvuju u mirovnim akcijama pod zastavom UN.

Ovim zakonom će biti obuhvaćeno i oko 36.000 boračkih penzionera.

"Posle mnogo decenija sklopljen je politički konsenzus, pa zakon obuhvata sve ucesnike ratova, poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske kraljevine Jugosalvije od 6. do 17. aprila 1941. godine.

Priznaju se učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine", piše list.

Kako se dodaje, najveća novina su učesnici u oružanim sukobima SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su konačno i oni koju su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...