MISTERIJA DRUGOG ZAMRZIVAČA SA MRTVIM BEBAMA U BOLNICI U KRALJEVU: Drugi zamrzivač nije zapečaćen! Tražimo novi uviđaj!
Foto: Dragan Kadić

sumnja

MISTERIJA DRUGOG ZAMRZIVAČA SA MRTVIM BEBAMA U BOLNICI U KRALJEVU: Drugi zamrzivač nije zapečaćen! Tražimo novi uviđaj!

Društvo -

Drugi zamrzivač, koji se nalazi pored onog koji je otkriven pre desetak dana sa telima 13 mrtvih beba na patologiji Opšte bolnice u Kraljevu, još uvek nije ni otvoren, a ni zapečaćen, tvrdi za Kurir Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe!

Iako su im juče rekli da su oba zamrzivača zapečaćena, oni sada imaju saznanja da to ipak nije urađeno. Pavlović kaže da postoji sumnja da se i njemu nalaze tela preminulih novorođenčadi. - Najnovija informacija je da drugi zamrzivač nije zapečaćen kao što su nam rekli. Tražimo da se i on zapečati, samo je jedan zapečaćen. I dalje je misterija šta je u drugom zamrzivaču. Zašto Tužilaštvo ne želi da zapečati i taj drugi zamrzivač? Tražimo da se hitno po zakonu zapečati i drugi. Tužilaštvo prvo hoće da o tome obavesti direktora bolnice, ja se tome protvim! Ne može da zna direktor! Zašto ne žele da urade uviđaj i da zapečate drugi zamrzivač, o čemu se tu radi? Taj zamrzivač je pun kesa, šta se krije u njemu? Tražimo da se uradi kompletno novi uviđaj sa nama iz Komisije i da prisustvujemo i mi i javnost - priča Pavlović.

foto: Kurir

Podsetimo, pre desetak dana otkriveno je da su tela 13 mrtvih beba tri godine stajala u zamrzivaču u Opštoj bolnici u Kraljevu. Direktor bolnice dr Zoran Mrvić rekao je tada da je reč o bebama koje su umrle po rođenju u protekle tri godine, a da roditelji nisu želeli da preuzmu tela. Dodao je da su sve preminule bebe upisane u opštinske knjige i da je nad njima obavljena autopsija. - Tela preminulih beba držimo u zamrzivačima po odluci službe za patologiju. Odluka o sahranjivanju Skupštine grada Kraljeva doneta je pre tri-četiri meseca i sada je u toku postupak formiranja komisije koja će obaviti sahranjivanje - rekao je ranije dr Mrvić i dodao da bolnica nije imala mogućnost da kremira bebe jer njihova spalionica ne radi tri godine. Istakao je i da "nije reč o nestalim bebama, već o onima koje su umrle prirodnom smrću". Kako je objašnjeno, tela se nalaze na patologiji, kako nalažu propisi, a naglašeno je da će bebe biti sahranjene po zakonu kada bude formirana komisija.

foto: Dragan Kadić

Pavlović je ranije za Kurir izjavio da je sporan i obrazac koji su majke dobijale da popune na ginekologiji, sa pitanjima na zaokruživanje - da li porodilja želi da vidi mrtvorođenu bebu, da li želi da preuzme telo i da li žele obdukciju. - Smatram da ovakav obrazac nije pravno obavezujući. Tužilaštvo je započelo razgovor sa majkama 13 mrtvih beba, ali saznajemo i da ti razgovori nisu obavljeni kako treba, već da su roditelji pitani samo da li su potpisivali saglasnosti - rekao je Pavlović ranije i dodao da zahtevaju od Tužilaštva da se uradi DNK analiza uzoraka i majki.

Kurir.rs/ M. B. / Foto: Kurir, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track