NEMA RAZLOGA ZA BRIGU: U Srbiji nema mesa obolelih goveda iz Poljske
Foto: Profimedia

POJAČAN NADZOR NA GRANICAMA

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU: U Srbiji nema mesa obolelih goveda iz Poljske

Društvo -

U Srbiji nema mesa obolelih goveda iz Poljske, izjavio je danas Tanjugu načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

Kako je rekao, u skladu sa evidencijom Uprave za veterinu, to jest uvoznih rešenja izdatih na osnovu podnetnih zahteva, vidi se da to meso nije dospelo na tržište Srbije, niti u naše objekte za preradu mesa.

"Svakako zbog ove situacije granična veterinarska inspekcija će pojačati nadzor tokom uvoza hrane iz Poljske", kazao je Ivanović i dodao da će javnost biti o svemu obaveštena.

Napomenuo je da i sama udaljenost Poljske i količina tog mesa koja je plasirana u zemlje okruženja, prema podacima sa portala EU, ukazuje da mi trenutno nismo ugroženi tim mesom.

Poručio je da naši građani mogu da budu bez brige kada je reč o tom mesu.

Poljska je izvezla 2.700 kilograma sumnjive govedine u zemlje EU, izjavio je juče šef poljske veterinarske službe, nakon što se u javnosti pojavio televizijski snimak koji pokazuje kako radnici jedne kompanije ubijaju bolesne krave i zatim to meso šalju u prodaju.

Direktor poljske veterinarske službe Pavel NJimčuk je na konferenciji za novinare rekao da je sumnjivo meso izvezeno u Rumuniju, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španiju, Litvaniju, Portugaliju i Slovačku, preneo je Rojters.

Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje, od čega izvozi oko 80-85 odsto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track