IMA LI KRAJA DIVLJAŠTVU: Po sedmi put uništena ploča postavljena kod Velike Hoče na mestu otmice novinara Đure Slavujas i Ranka Perenića
Foto: Printscreen UNS Arhiva

dokle?

IMA LI KRAJA DIVLJAŠTVU: Po sedmi put uništena ploča postavljena kod Velike Hoče na mestu otmice novinara Đure Slavujas i Ranka Perenića

Društvo -

PRIŠTINA - Ploča postavljena na mestu gde su 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, na putu između Velike Hoče i manastira Zočište, porušena je i odneta sedmi put za poslednjih šest godina.

RTS prenosi da su ploču, nedaleko od mesta gde je bila, pronašli predsednik Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) Budimir Ničić i član Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.

U saopštenju ova dva novinarska udruženja objavljeno je da su na mestu gde je bila ploča vidljivi tragovi građevinske mašine kojom je ploča sa postoljem iščupana. Oko mesta gde je bila ploča, nalazi se velika količina zemlje, građevinskog šuta i kostiju, najverovatnije životinjskog porekla.

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Da li će se ikada utvrditi ko ruši spomen ploču?

Da li će Priština i međunarodne institucije ikada utvrditi ko su vandali i fanatici koji iz godine u godinu ruše spomen-ploču nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i tako bar jednim malim gestom pokazati da žele da Kosovo i Metohija bude istinski multietničko i dom ikome osim Albancima -ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za KiM.

"Ti ljudi su oteti, ali nisu izbrisani iz naših sećanja, i mesto njihovog stradanja biće iznova i iznova obeležavano uprkos zločincima i njihovom vandalskim pirovima, jer dobro i pravda su istrajniji od svake mržnje", navodi se u saopštenju i dodaje: "Svake godine se gnušamo nad istim zlodelom, a kolege Slavuja i Perenića nepokolebljivo obnavljaju spomen-ploču, jer odustajanjem bismo se poklonili zločincima a naše ćutanje bi bilo amnestija." Istorija stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je ispisana neizbrisivim slovima, i ona se ne može ni preorati, ni zatrpati, ni minirati, niti silom poslati u zaborav, zato još jednom zahtevamo da se rasvetli sudbina Đure Slavuja i Ranka Perenića.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track